NASA, Aqua Uydusuyla Eric Kasırgasını Yakın Takibe Aldı

15
5
3
0
0
NASA, Eric kasırgasının su buharını analiz ederek bazı bilgiler topluyor. Bu süreçte kasırganın yol haritası da çıkartılmak isteniyor.

Eric kasırgası, 2019 kasırga mevsimi boyunca Orta Pasifik Okyanusu'na giren ilk tropikal kasırga oldu. NASA'nın Aqua uydusu da Eric'e göz kulak oluyor ve fırtınadaki su buharı içeriğini analiz ediyor.

NASA'nın Aqua uydusu, bugün Türkiye saati ile 14.20'de orta çözünürlüklü görüntüleme spektroradyometre cihazı ile su buharı içeriği ve sıcaklık bilgisini topladı. Cihaz, görüntüsünde en yüksek su buharı konsantrasyonları ve ölçülen en soğuk maksimum bulut sıcaklıklarının, Eric'in merkezinin kuzeybatısındaki parçalanmış bir fırtına bandında olduğunu gösterdi.

NASA'nın Analizi

Uydu verileri, ayrıca ölçülen en soğuk bulut sıcaklığının -57 santigrat derece olduğunu da gösterdi. Soğuk hava bulutları yüksek olan fırtınalar, şiddetli yağış üretirler. Verilerden anladığımız kadarıyla Eric kasırgası şimdilik gittiği yere yağış götürecek gibi görünüyor.

Tropikal kasırgaların su buharı analizi, tahmincilerin bir fırtınanın ne kadar potansiyele sahip olduğunu anlamasını sağlar. Su buharı sıvıda yoğunlaştıkça gizli ısı yayar. Daha sonra bu sıvı, tropikal bir kasırga oluşturan bulutlar ve gök gürültülü fırtınalar hâline gelir.

Fırtınaların ne kadar güçlü olabileceğini anlamaya çalışırken sıcaklık önemlidir. Bulut ne kadar yüksek olursa fırtına, o kadar soğuk ve o kadar güçlü olur.

Fırtına

Bugün Ulusal Kasırga Merkezi, Eric kasırgasının merkezinin 13,1 derece kuzey ve boylamın 141,4 derece batı enlemine yakın olduğunu söyledi. Fırtına, ölçülen en yüksek hızına çıktı ve saatte 70 km hızla yoluna devam etti. Fırtına, yön değiştirmezse önümüzdeki hafta Hawaii’ye ulaşacak.

Eric kasırgası için çarşamba günü bir güçlenme ön görülüyor, Çarşamba gecesinden sonra ise fırtınanın zayıflayacağı söyleniyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-07-nasa-central-pacific-ocean-hurricane.html
15
5
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
5
3
0
0