NASA, İlk SLS Fırlatması İçin 2020'yi Hedeflemeye Devam Ediyor

5
2
1
1
0
NASA, ilk Space Launch System fırlatması için 2020 yılı hedefinde ısrarcı.

28 Mayıs’ta NASA Advisory Council (NASA Danışma Konseyi) insan keşif ve operasyonları komitesinde konuşan Bill Hill, 'green run' ('green run' tabiri İngilizcede başlangıç seviyesindeki kişilerin kayak yaptığı parkur olarak bilinir. Kısaca deneme parkuru da denebilir) olarak da bilinen Mississippi’deki Stennis Space Center’daki (Stennis Uzay Merkezi) test alanında sekiz dakikalığına ateşlenen dört adet RS-25 motorun ve çekirdek aşamanın uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmediğini söyledi.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, 27 Mart’ta ajansın, yeşil koşuyu atlamayı ve bunun yerine direkt olarak üretim alanındaki çekirdek aşamaya geçilmesini planladığını söylemişti. Yeşil koşu testlerini atlamak, uzun süreli gecikmeli durumdaki Space Launch System’in (Uzay Fırlatma Sistemi) başlatılma tarihini birkaç ay öne alabilir.

NASA dışarısındaki kişilerse bu karar hakkındaki endişelerini dile getiriyor. Aerospace Safety Advisory Panel Başkanı Patricia Saunder, “Operasyonların güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan, tam ölçekli entegre edilmiş itme sistemi verilerinin toplanabileceği başka bir test yok. NASA’nın bu testi kullanmasına dair tavsiyemi daha güçlü bir şekilde vurgulayamazdım” dedi.

Hill ise yeşil koşu testiyle ilgili herhangi bir kararın alınmadığını, eğer ki muhafaza edilirse ayarlamalar yapılabileceğini söyledi. Hill, bu değişiklerden bir tanesinin de işçilerin vardiya sisteminde olacağını dile getirdi. NASA, işi hızlandırmak için 10’ar saatlik 2 vardiya ayarlaması yapmayı planlıyor.

Eğer ki SLS çekirdek aşamasının müteahhidi olan Boeing, bu yılın sonuna kadar bu aşamayı tamamlar ve Stennis’e göndermeyi başarabilirse, çekirdek aşama Haziran 2020’nin sonlarında Kennedy Space Center’da olabilir.

Hill, 2020’deki fırlatma tarihine sadık kalınması için her şeyin mükemmel ilerlemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : https://spacenews.com/nasa-still-aiming-for-2020-first-launch-of-sls/
5
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
1
1
0