NASA, Kalkışa Dakikalar Kala SpaceX Uçuşunu İptal Etti

11
2
1
0
0
Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo ikmali yapması beklenen SpaceX roketi, kötü hava koşulları sebebiyle uçuşa dakikalar hatta saniyeler kala iptal edildi. Uygun uçuş koşullarından %10 sapan hava durumu, NASA'nın kararıyla sonlandırıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotların ihtiyaçları ve bilimsel ekipmanları içeren kargonun fırlatılışı 24 saat ertelendi. Uçuş bu gece gerçekleşecek.

SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo ikmali yapmak için 24 Temmuz Çarşamba günü bir uçuş düzenledi. Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan kalkması beklenen roketin uçuşu NASA'nın kararıyla kalkıştan dakikalar önce iptal edildi.

Beklenmedik kötü hava koşulları sebebiyle uçuşu iptal ettiğini belirten NASA, "Uçuşa uygun hava durumunda %10'luk bir değişimi tespit eden meteorologlarımız ve ABD Hava Kuvvetleri, hava durumunun uçuşa uygun olmadığını belirtti" açıklamalarında bulundu.

nasa

NASA'nın sözcüsü, geçen gece gerçekleşe yayında "Her an uçacakmış gibi görünüyordu. Havanın düzelmesi umuduyla son otuz saniyeye kadar iptal vermediler ancak en sonunda 24 saatlik bir erteleme gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

SpaceX, geçen günkü uçuşun iptal olması sebebiyle bugün, ikinci bir uçuş şansı yakalayacak. SpaceX'in gerçekleştireceği uçuşun Uluslararası Uzay İstasyonu'na olan on sekizinci kargo teslimatı olması bekleniyor.

spacex

Hava durumunun uçuşa uygun olması durumunda uçuş, NASA'nın YouTube sayfasında ve SpaceX'in çevrimiçi yayın sayfasında yayınlanacak.

SpaceX'in CRS-18 görevi, yaklaşık 2.300 kg ağırlığında bir kargoyu yörüngede bulunan uzay istasyonuna ulaştıracak. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan altı astronot için ikmalleri barındıran kargo, aynı zamanda deneyler ve araştırmalar için gerekli olan bilimsel ekipmanları da içerisinde barındırıyor.

SpaceX aynı zamanda yeni bir iskele adaptörünü de Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşıyor. Bu yeni iskele sayesinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na giden uzay araçları, otonom bir şekilde uzay istasyonuna yanaşabilecek.

Her şeyin yolunda gitmesi durumunda dün uçuş yapacak olan roket, 26 Temmuz tarihinde Dünya'ya dönüş yapacaktı. Tarihin ileri atılmasıyla birlikte dönüş tarihi de ileri giden SpaceX uçuşu, 27 Temmuz tarihinde dönüş yapacak. Uçuşun canlı yayını NASA'nın YouTube kanalından 26 Temmuz 00.45 tarihinde gerçekleştirilecek. Uçuş da 01.01'de başlayacak.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1157677/SpaceX-launch-news-NASA-calls-off-Falcon-9-launch-liftoff-CRS-18-ISS
11
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
2
1
0
0