NASA, Kedi Gözü Nebula'nın En Net Fotoğrafını Paylaştı

24
3
2
1
0
NASA, diğer nebulalara göre daha farklı bir şekilde oluşan Kedi Gözü Nebula isimli bir nebulanın bu zamana kadarki en net fotoğrafını paylaştı. Güneş'in gelecekte nasıl bir yol izleyeceğinin de ipuçlarını veren nebulanın görüntüleri büyüleyici cinsten oldu.

Dünya'dan 3 bin ışık yılı uzaklıkta olan ve bilimsel sıkıcı adıyla NGC 6543 olarak bilinen, ölümüne yaklaşan nebula, aynı zamanda Kedi Gözü Nebula olarak da biliniyor. NASA, gezegenimizden fazlasıyla uzak olan nebulanın en detaylı ve en net fotoğrafını paylaştı. NASA ve ESA'nın açıklamalarına göre NGC 6543, yaşamının sonuna yaklaşıyor.

İlk göreve başladığı günden bu yana neredeyse 30 yıl geçen Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği fotoğraf, daha net bir şekle getirilerek paylaşıldı. Normal nebulaların aksine daha sakin bir şekilde oluşan Kedi Gözü Nebula, fazlasıyla büyük bir patlamayla ortaya çıkmadı diyebiliriz.

nebula

Normal şartlar altında büyük yıldızlar yaşamını sonlandırırken şiddetli patlamalar aracılığıyla uzaya devasa madde bulutları yayar. Bu da bugün bildiğimiz farklı nebulaları oluşturur. Bu yıldız kalıntıları da yeni sistemleri oluşturur ve bu sayede kozmik döngü devam eder.

NGC 6543 ise bir yıldızın yavaş yavaş katmanları yayması sonucunda ortaya çıktı. Balon benzeri karmaşık iç yapının nasıl oluştuğu ise hâlâ NASA'nın araştırdığı konular arasında yer alıyor.

Kedi Gözü Nebula'ya dikkatli bir şekilde baktığınız zaman Güneş'in gelecekteki halini de görebilirsiniz. Güneş de bir gün enerjisini tüketecek, kütlesini bölecek ve yaşamına son verecek.

NASA, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda "Kedi Gözü Nebula'ya bakınca astronomların Güneş'in geleceğini gördüğünü söyleyebiliriz. Güneş, 5 milyar yıllık bir sürecin sonunda nebula evresine geçecek" şeklinde ifadelere yer verdi.

Kaynak : https://mashable.com/article/cats-eye-nebula-space/
24
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
3
2
1
0