NASA’nın Curiosity Aracı, Mars’ta Bir Delik Açtı

46
3
3
1
1
NASA’nın Mars görevinde kullanılan Curiosity uzay aracı, kızıl gezegen yüzeyinde yeni bir delik açarak örnek toplamaya başladı.

2019 yılı Mars araçları için çok da iyi başlamadı. Opportunity aracının hüzünlü vedası o dönemde NASA ve astronomları üzdüğü kadar dünyanın dört bir yanındaki insanları da hüzünlendirdi. Opportunity’nin vedasıyla birlikte yalnız kalan Curiosity, çalışmalarına devam ediyor.

Mars yüzeyi hakkında daha fazla bilgi edinmemiz amacıyla çalışmalarına devam eden Curiosity, kızıl gezegen yüzeyinde yeni bir sonda deliği açtı. Bu deliği açmasındaki amaç ise gezegenin radyasyon ile etkileşime girmemiş, farklı bir bölgesinden gelen örnekleri toplamak ve incelemek.

NASA’nın Curiosity ekibi tarafından gönderilen bir blog yazısında sonda açma çalışmasının başarılı olarak tamamlandığı belirtildi. Bu delik ve içinden çıkan taş örneği, aracın 2012 yılından bu yana topladığı pek çok örnek arasına katıldı.

Kum şeytanı oluşumu gözlemlemeyi amaçladıklarını aynı zamanda taş örneğinin ve taş örneğinin alındığı, Mayar adlı taş yatağının inceleneceğini belirten bilim insanları, taş örneğinin beklenen özelliklere sahip olup olmadığını öğrenecek.

Curiostiy, aslında yapması beklenen şekilde sonda delikleri açmıyor. 2017 yılında yaşanan arızanın ardından NASA çalışanları, aracın sonda açma özelliğini farklı yöntemler kullanarak aktif hale getirdi. Normalde kendini sabitleyip sonda açması gereken araç, yaşanan arızaların üzerine sondayı açarken kendini sabitlemek yerine sondayı itiyor. Planlandığı kadar keskin şekilde delikler açamasa da Curiosity en azında hala delik açabiliyor.

Curiosity, daha uzun süre görevine devam edebilecek gibi gözüküyor.

Kaynak : https://bgr.com/2019/04/10/curiosity-drill-hole-mars-sample/
46
3
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
46
3
3
1
1