Üretildiği Döneme Göre Farklı Tasarım Anlayışı ve Renkleriyle Dikkat Çeken Nokia 5210’un Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri

12
2
2
1
1
Bundan tam 20 yıl önce, her Nokia modelinde olduğu gibi farklı tasarımıyla tanıtılan Nokia 5210 modelinin, günümüz teknolojisine göre şaşırtan özelliklerini sizler için bir araya derledik.

Tam 20 yıl öncesine gidelim. Yüzlerce megapiksel kameralar yok, sosyal medya yok, her işlevimizi gören akıllı telefon teknolojisi yok. Hatta, bunların hepsini geçecek olursak renkli ekran teknolojisi bile tam oturmamış. O dönemlerin tek bir sefiri var, o da Nokia. Dev teknoloji firması, 2000-2010 yılları arasında ürettiği telefonlar ile art arda devrim yaratıyor, günümüzle kıyaslanamayacak kadar düşük özellikli telefonlar ile yok satıyordu. Nokia 5210 ise, teknoloji devinin ürettiği ve tasarımı ile oldukça tercih edilen modellerden bir tanesiydi.

Şimdi geçmişe baktığınızda, “ne bulmuşlar bu telefonda ya” diyebilirsiniz. Evet, belki biraz haklı olabilirsiniz. Ama 2002 yılına göre oldukça teknolojik bir telefondu. Aslında bakacak olursak, o dönemlerde teknolojiden daha çok telefonların görünümü önemliydi. Açık konuşmak gerekirse, Nokia bu tarafta oldukça farklı tasarımlar ortaya çıkarıyordu. Renklendirmeler, kızaklı tasarımlar, saklı klavyeler ve çok daha fazlası ile Nokia favori telefon markalarından bir tanesiydi. Bugün elimizde 20 yıl önce üretilen efsanevi model Nokia 5210 bulunuyor. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan, teknolojinin derinliklerine inelim.

Nokia 5210 özellikleri:

  • 5 satır ekran
  • 92 gram ağırlık
  • 40 çağrı kaydı
  • Efsanevi yılan oyunu
  • 17 farklı dil desteği
  • 750 mAh batarya

Satır değildir o ya, inçtir: 5 satır ekran

nokia 5210 ön yüz

İlk olarak müthiş telefonumuzun ekran tasarımıyla başlayalım. Günümüzde devasa ekran boyutlarına sahip telefonları bir kenara bıraktığımızda, 20 yıl önceki 5 satırlık bir ekrana sahip telefon ile karşılaşıyoruz. Bu ekran renkli bir tasarıma sahip olmamakla birlikte, monokrom bir yapıya sahipti. O dönemlerde renkli ekranlardan daha çok monokrom ekranlar popülerdi. Renkli ekran teknolojisi, tam anlamıyla ülkemizde ne yazık ki oturmamıştı.

Bu ekran dinamik font ölçüleri ile birlikte pastel orange arka ışığa sahipti. Yani, ekranın arkasında yalnızca bir aydınlatma bulunuyordu. Telefonu aktif olarak kullanırken veya tuş takımından herhangi bir tuşa bastığınızda aydınlatma aktif hale geliyordu.

Kuş kadar hafif: 92 gram ağırlık

nokia 5210

Gelelim telefonumuzun fiziksel özelliklerine. Nokia 5210’u elimize aldığımızda tam 92 gram tutuyoruz. 92 gram gibi bir ağırlık, tabiri caizse kuş gibi denilecek kadar az. Bu nedenle bu telefonu elinizde tuttuğunuzda, sanki elinizde hiçbir şey yokmuş gibi hissedeceksiniz. Hacmi 83 cc olan 5210 modeli 105.5 mm uzunluk, 47.5 mm genişlik ve 22.5 mm kalınlığa sahip. Telefonumuzun boyutlarını göz önüne aldığımızda, ne kadar hafif ve küçük olduğunu anlayabilirsiniz.

Maksimum 40 çağrı kayıdı

Nokia 5210 yeşil

Gelelim telefonumuzun bellek kısmına. Nokia 5210 modeli 250 adet rehber kayıdı tutabiliyordu. Yani, bir 5210 sahibiyseniz 250’den fazla kişiyi telefonunuza kaydedemiyordunuz. Eğer çok yoğun bir rehbere sahipseniz, haftalık rehber temizleme rutinlerine alışkın olmanız gerekiyordu. Bununla birlikte ajanda kısmında 100 adet not kaydedebilen 5210, 10 sesli arama numarasını da kaydedebiliyordu.

Gelelim çağrı kayıtları tarafına. Nokia’nın efsanevi modeli 5210 toplamda 20 giden çağrı, 10 gelen çağrı ve 10 cevapsız çağrı kaydı tutabiliyordu. Toplamına baktığımızda, 40 çağrı kaydına kadar depolayabiliyordunuz. Yeni çağrı geldikçe eski çağrılar siliniyordu.

Bir dönemin efsanesi olan yılan oyunu

nokia 5210 ekranı

Gelelim günümüz telefonlarında bile farklı uygulamalar ile oynanabilen o efsanevi yılan oyununa. Nokia telefonlarının vazgeçilmezi, günümüzde bile ara ara tekrardan gündeme gelen müthiş yılan oyunu 5210 modelinde de bulunuyordu. Eğer babalarınızda veya dedelerinizde monokrom ekran teknolojisine sahip bir Nokia modeli varsa, eminiz ki bu oyunu en az bir kez oynamışsınızdır.

Basit bir yılan oyunu bile yıllar geçmesine rağmen ara ara gündeme geliyor. Aslında baktığımızda gayet basit, kolay oynanabilen bir oyun olarak görünüyor. Ama eminiz ki herkesin o oyunla bir hikayesi, uzunluk rekoru bulunuyordur. Telefonda yalnızca yılan oyunu bulunmuyordu. Her ne kadar aralarında en popüleri o olsa bile, oyunların arasında Pairs II, Space, Impact, Bantumi ve Tampon oyunları da bulunuyordu.

17 farklı dil desteği

Nokia 5210

Depolama az olunca, bazı şeyler kısıtlı kalabiliyor. Nokia 5210 modelini toplamda 17 farklı dilde kullanabilirdiniz. Günümüzde olduğu gibi dünya genelinde kullanılan her dili, ülkelere göre değişen dilleri kullanamıyordunuz. Bildiğiniz dil listenin arasında yoksa Nokia 5210 kullanmak biraz zorlaşabilirdi. Ama elbette, Türkçe dilini destekliyordu. Zaten o dönemlerde Nokia modelleri ülkemizde oldukça yoğun kullanıldığı için Türkçe’nin olmaması oldukça garip olabilirdi.

Nokia telefonları o dönemlerde oldukça ciddi satış görüyordu. Hatta, 5210’dan tam bir yıl sonra tanıtılan model 1100 toplamda 250 milyonu aşkın satış yapmıştı. Bu kadar ciddi satış rekorları kırılırken 5-6 dil desteği ile tanıtılması saçma kalabilirdi. Her ne kadar günümüz gibi olmasa bile, 17 dil desteği de az değil.

750 mAh batarya

Nokia 5210 renkleri

Eski model telefonların en güzel özelliği, düşük mAh seviyelerine sahip olmalarına rağmen müthiş bir kullanım süresi sunuyor olmaları. Nokia 5210 modeli, 750 mAh büyüklüğünde bir bataryaya sahipti. Bu batarya, her ne kadar az gibi görünse bile 170 saate kadar ekran süresi verebiliyordu. 170 saat, sanıyoruz ki günümüz akıllı telefonlarında imkansız gibi bir şey. Ayrıca, %100 dolu bir batarya ile aralıksız 3 saat 50 dakika boyunca telefonla konuşabiliyordunuz.

Sizler için 20 yıl önce üretilen Nokia 5210 hakkında ilginç bilgileri listeledik. Nokia, dönemlerde 5210 gibi oldukça farklı telefonlar ortaya çıkarmış. Her ne kadar temelde aynı veya benzer özellikler ile üretilseler bile, her birinin kendisine özgü bir tasarımı bulunuyordu. Aslında Nokia’yı o dönemlerde popüler hale getiren en önemli etkenlerden bir tanesi de tasarımlarıydı. Sizler daha önce Nokia 5210 kullandınız mı? Kullandıysanız deneyimlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Diğer Nokia efsanelerinin özelliklerini ise bu içeriklerimizden okuyabilirsiniz:

Aralarında bir de o dönemin en lüksü olmasıyla bilinen bir model vardı:

12
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
12
2
2
1
1