Dijital Ortamlardaki Kişisel Verilerimiz Kolayca Ele Geçirilebiliyor

14
4
1
1
0
İnternet ortamında kişisel verilerimizin kolaylıkla ele geçirilebildiğini söyleyen nöropsikolog Şehadet Ekmen, gizlilik ve özel hayat kavramlarının yok edildiğini söyledi.

Siber suçlar hakkında konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Murat Dağıtmaç, sosyal medya platformlarında sahte banka hesapları açılıp reklam verilerek, mobil bankacılık kullananların şifrelerinin ele geçirildiğini söyledi.

Sadece bankacılık değil internet ortamında bulunan birçok hesabımızın çalınabileceğini de dile getiren Dağıtmaç, ayrıca bitcoin konusunda da konuştu. Dr. Dağıtmaç takibi mümkün olmayan bitcoinlerle ilgili olarakŞirketlere veya bireylere şantaj yapan siber korsanlar, para transferlerini 'Deep Web'in resmi para birimi bitcoin ile yapıyor. Bu şekilde olduğu takdirde paranın takibini yapmak pek mümkün olmuyor” dedi.

İnternette, tehlikede olan şeyin sadece şifrelerimiz ve hesaplarımız olmadığını, yaşam tarzımıza kadar birçok müdahalede bulunulabileceğini söyleyen Dağıtmaç şunları söyledi:

Dünyayı kendi amaçları için yönlendirmeye çalışan yapıların 'big data' toplamasındaki amaçlarından birisi bu. Dijital ortamlar sayesinde edindikleri bireylerin ihtiyaçları ve davranış şekillerini, daha sonraki süreçlerde algı yönetimi için kullanıyorlar. Öyle ki, 'kesinlikle yapmam' dediğimiz bir konuyu, sanki kendi kararımızmış gibi belli bir süre sonra yapmaya başlıyoruz. Yani kişisel davranış şekillerimiz, kültürümüz, dinimiz yani sosyal hayatımız da en az kişisel verilerin teknolojik olarak korunması kadar önemli.”

Son yıllarda ülkemizin gündemini oldukça meşgul eden konulardan biri olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında konuşan Bilişim Grubu Başkanı Şenol Vatansever, “Vatandaşların veri sorumlularına başvurarak, kişisel verilerinin işlenip işlenmediğini öğrenme, kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme, kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme, yurt içinde veya dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme, kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması halinde bunların düzeltilmesini isteme haklarına sahip.” dedi.

Özel hayat ve gizlilik kavramlarının yok edildiğini söyleyen Nöropsikolog Şehadet Ekmen, “Hayatımızın her anını, tanımadığımız, bilmediğimiz insanlarla gönüllü olarak, bilerek ve isteyerek paylaşır olduk. Bu paylaştığımız bilgiler ise kullanılıyor ve işleniyor. Alacağımız kıyafetten tutun da, tatil planlarımıza kadar bilen bir sistem, bize istediği şeyi pazarlayabilir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bitcoin-siber-korsanlarin-takibini-zorlastirdi/1426598
14
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
4
1
1
0