NVIDIA GeForce RTX 3000 Ekran Kartlı Bilgisayarlar, Bugün Satın Almaya Değer mi?

19
5
2
2
0
Bugün daha yenilerine kıyasla uygun fiyatlı olan GeForce RTX 3000 serisi ekran kartına sahip bilgisayarlar hala tercih edilebilir mi? Gelin açıklayalım.

Ekran kartı teknolojileri her geçen gün biraz daha iyileşiyor. Günümüzde piyasaya sürülen modeller, görüntüleme teknolojilerini resmen arşa çıkarmış durumdalar. NVIDIA’nın GeForce RTX 3000 serisi ekran kartları da üst düzey performans sunan ürünler arasında yer alıyor.

Gelin hep birlikte, GeForce RTX 3000 ekran kartlarıyla donatılmış bilgisayarların neler sunabileceğine yakından bakalım.

GeForce RTX 3000 serisi ekran kartları neler sunuyor?

NVIDIA

Oyuncular ve tasarımcılar için dünya genelinde en yeni teknolojileri geliştiren NVIDIA’nın GeForce RTX 3000 serisi ekran kartlarının en önemli özelliklerinden biri bünyelerindeki RT çekirdekleri sayesinde üst düzey bir gerçekçilik ve sürükleyici grafikler sunması. Işın izleme teknolojisi kapsamında, ışıkta meydana gelen en küçük değişikliklere dahi duyarlı olarak ışığın doğal fiziksel davranışını simüle eden özel RT çekirdekleri sinema kalitesinde grafikler oluşturuyor. Oyunlarda fotorealistik grafikler için en önemli öğeler olan ışık, global aydınlatma, ışık saçan dokular ve gölge; yansıma ve çevresel perdeleme gibi ışığın oyun dünyası içerisindeki hareketleri sonucu ortaya çıkan efektler, gerçeğe çok daha yakın bir şekilde oyun dünyası içerisinde oluşturulan sanal ışınlar izlenilerek hesaplanıyor. Yani ışık ve ışık kaynaklı efektler simüle edilmiş oluyor ve ortaya standart yöntemlere (rasterizasyon) kıyasla çok daha gerçekçi gölgeler, çok daha gerçekçi yansımalar ve çok daha gerçekçi bir aydınlatma (global aydınlatma, çevresel perdeleme) çıkıyor. Böylece hem oyuncular hem de kreatif üretimlerde bulunan kullanıcılar için eşsiz bir görsel deneyim yaratılmış oluyor. 

Yalnızca oyuncular değil, tasarımcılar da düşünüldü!

monster

Özellikle kreatif alanlarda çalışan kullanıcılar için hayatı kolaylaştıran RT çekirdeklerinin rendering süreçleri üzerindeki hızlandırma etkisi ise olağanüstü. İki kata kadar performans artışı sağlayan 2. jenerasyon RT çekirdekleri, Blender Cycles, Chaos V-Ray ve Autodesk Arnold gibi en sık kullanılan 3D render programlarında çalışan kullanıcıların uzun render süreçlerinde vakit kaybı yaşamasının önüne geçiyor. 

RTX ekran kartlarıyla birlikte gelen tensör çekirdekleri ise bu programlarda yer alan görüntü temizleme işlemi (interactive viewport denoising) gibi en sık başvurulan yapay zekâ işlemlerine güç veriyor. Örneğin, sinema endüstrisinde en çok kullanılan video düzenleme programı DaVinci Resolve’daki 300’ün üzerindeki yapay zekâ destekli işlemlerin tamamı RTX ekran kartlarında yer alan bu çekirdekler tarafından hızlandırılıyor. Açık konuşmak gerekirse bu ekran kartlarının en önemli özelliği, GPU hızlandırma özelliği sayesinde tüm işlemlerde daha hızlı sonuç veriyor olması.

ekran kartı

GeForce RTX ekran kartlı bilgisayarların kreatif üretim yapan kişilerce performans canavarı olarak bilinmesinin bir diğer nedeni de bu bilgisayarların üst seviye donanımsal bileşenlerinin yanında bir dizi yazılım desteği de sunuyor olması. NVIDIA’nın çok sıkı testlerden geçirerek güncellediği NVIDIA Stüdyo sürücüleri bu yazılım desteklerinin başında geliyor.  Hızlandırılmış uygulamalar, sürücü teknolojisi ve NVIDIA Omniverse, Canvas ve Broadcast gibi özel araçlardan oluşan NVIDIA Studio platformu ile kullanıcılar, örneğin basit bir tıklama ile gelişmiş efektler uygulayabiliyor veya tasarım, fotoğraf ve video düzenlemelerde teknik tüm imkanlar içinde diledikleri özgürlüğe sahip olabiliyor.

Adobe Photoshop, AutoCAD, Blender, Premiere Pro, Lightroom, DaVinci Resolve gibi en çok kullanılan uygulamalarda hız ve performans artışı sağlayan NVIDIA Stüdyo ile 3D modellemelerde görselleri 10 kat daha hızlı işlemek, 8K videoları gerçek zamanlı düzenlemek, yayınlarda daha yüksek kaliteli GPU kodlaması ile yüzde 35 daha fazla FPS almak ve yapay zekâ desteği ile 5 kat daha hızlı fotoğraf düzenleme yapmak mümkün.

DLSS ile yüksek FPS!

FPS

GeForce RTX GPU’larda özel tensör çekirdeklerini kullanarak kare hızını artıran, yapay zekâ destekli görüntü oluşturma teknolojisi NVIDIA DLSS özelliği de çok önemli. NVIDIA’nın geliştirdiği bu yapay zekâ algoritması, akıcı oyun deneyimi ve yüksek kalitede görsel içerik üretimi için vazgeçilmez olan ve kullanıcıların hep daha fazlasını beklediği FPS değerlerinde artış sağlıyor. 

NVIDIA RTX ekran kartların üzerlerinde yer alan tensör çekirdekleri, bir diğer deyişle yapay zekâ işlem birimleri sayesinde oyunun daha düşük bir çözünürlükte hesaplanıp ekran çözünürlüğünün yükseltilmesini sağlıyor. Örneğin, 4K çözünürlükteki bir monitörde oyun oynuyorsak, oyun motoru oyun hesaplamalarını sanki çözünürlüğü 1080p olarak seçmişiz gibi yapıyor ama DLSS aradaki eksik pikselleri yapay zekâ algoritması ile hesaplayıp oyunu 4K olarak görmemizi sağlıyor. Bu sayede kimi zaman 2 kata kadar FPS artışı elde ediyoruz.

Özetle; Evet, NVIDIA GeForce RTX 3000 ekran kartlarına sahip bilgisayarlar şüpheye düşmeden satın alınabilir. Üstelik size bazı önerilerimiz de var…

Monster

NVIDIA GeForce RTX 3000 serisi GPU’larla donatılmış dizüstü bilgisayar satan Türkiye’deki en ulaşılabilir markalardan bir tanesi, Monster. Abra ve Tulpar serisindeki modellerinde GeForce RTX 3000 tercih eden şirket, böylelikle hem oyunculara hem de dijital tasarımcılara benzersiz bir deneyim sunuyor. Gelin Monster Tulpar T7 V20.5’e yakından bakalım. 

17.3 inç boyutunda büyük bir ekrana sahip olan dizüstü bilgisayar, 144 Hz tazeleme oranı desteği ile NVIDIA GeForce RTX 3060’ın tüm gücünü deneyimlemenize imkan tanıyor. 16 GB RAM ve Intel’in 12. nesil Core i7 işlemcilerinden güç alan dizüstü bilgisayar, tüm ihtiyaçlara cevap verecek üst düzey modeller arasında yer alıyor.

Monster

Biraz daha fiyat/performans ürünü isteyenler için ise Abra A7 V14.2 uygun bir tercih gibi görünüyor. Tıpkı Tulpar T7 gibi 17.3 inç ekrana sahip olan dizüstü bilgisayar, NVIDIA GeForce RTX 3050Ti’den güç alıyor. Ayrıca Intel’in 12. nesil Core i5 işlemcileri, bu dizüstü bilgisayara hayat veriyor.

Daha küçük ekran boyutu isteyenler içinse Abra A5 V19.2’den bahsedeceğiz. 15.6 inç büyüklüğünde ekranla gelen bu dizüstü bilgisayar da NVIDIA GeForce RTX 3050Ti ve 12. nesil Intel Core i5 işlemcilerden güç alıyor.

Üstelik bu dizüstü bilgisayarları 2.000 TL’ye varan indirimlerle satın alabilirsiniz!

Monster

Monster, NVIDIA GeForce RTX 3000 ile çalışan bazı dizüstü bilgisayar modelleri için özel bir kampanya başlatmış durumda. Bu kampanya kapsamında World Kart kullanıcıları, seçili modellere 2.000 TL’ye varan indirimlerle sahip olabiliyorlar. Kampanya ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

19
5
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
19
5
2
2
0