Nvidia GeForce RTX 3090’ın Dikkat Çeken Özellikleri ve Fiyatı

66
20
10
9
5
RTX serisinin en güçlü ve iddialı ekran kartı olarak tanıtılan GeForce RTX 3090, sahip olduğu özellikler ve fiyatıyla ilgi çekiyor. Nvidia tarafından bugüne kadar çıkmış en hızlı ekran kartı olarak iddia edilen RTX 3090'ın bütün özellikleri ve fiyatlarını sizler için yazdık.

Nvidia, 1 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu lansmanda yeni RTX 30 serisini tanıttı. 3 farklı ekran kartı seçeneği bulunan RTX serisinde RTX 3090, aralarında en iddalı ve en dikkat çekici kart olarak gözler önüne serildi. 

RTX serisinin en güçlü ve en pahalı modeli GeForce RTX 3090, sahip olduğu özelliklerle göz dolduruyor. Nvidia’nın iddialarına göre bugüne kadarki en hızlı ekran kartı olduğu söylenen GeForce RTX 3090 ekran kartının sahip olduğu tüm özellikleri ve fiyatını sizler için yazdık. 

Nvidia GeForce RTX 3090 teknik özellikleri

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

  • 10496 Nvidia CUDA çekirdekleri
  • Ampere Mimari 
  • DLSS yapay zeka hızlandırması
  • 24 GB Micron GDDR6X bellek
  • 8K görüntü desteği
  • AV1 Codec desteği
  • Termal odaklı yeni sessiz tasarım 
  • Diğer bileşenlerle uyumu

10496 Nvidia CUDA çekirdekleri

2. nesil RT çekirdekler

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

Nvidia, uzun süredir RTX serisine adını veren Ray Tracking, yani ışın izleme teknolojisi ile ekran kartlarını birleştirerek oyunculara maksimum gerçeklikte bir oyun performansı sunmaya çalışıyor. Işın izleme teknolojisine sahip 2. nesil RT çekirdekleri, 58 RT-TFLOPS işlem gücüyle çalışıyor ve önceki modellere göre 2.7 kat daha fazla iş hacmi vaad ediyor. 

Bu teknoloji sayesinde ışık hüzmeleri, gerçek dünyada nasıl bir yansımaya sahip oluyorsa ekranda da aynı şekilde simüle ediliyor ve oyunculara maksimum gerçeklikte bir oyun performansı sunuyor. Ray Tracing çekirdekler görüntüyü hesaplama, yansıtma ve gölgeleme işlemlerini de iki kat daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. 

3. nesil Tensor çekirdekler 

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

GeForce RTX 3090, 10496 CUDA çekirdeğine ek olarak tam 238 adet Tensor çekirdeğine sahip. Kartın içerisinde bulunan Tensor çekirdekler, Nvidia’nın RTX serisi için özel olarak geliştirdiği NVIDIA DLSS ile uyumlu olarak çalışarak kullanıcıya daha önce görülmemiş gerçeklikte bir performans sunmayı vaad ediyor. 

Tensor çekirdekler, bir önceki nesillerde kullanılan çekirdeklere kıyasla 2.7 kat daha hızlı çalışıyor ve kartta aynı zamanda 30 birim SM çekirdeği bulunuyor. SM yani Shader Model, ekran kartında gölgelendirme, ışıklandırma ve yansıma gibi modelleri hesaplayarak işlem yapan sisteme ad veriliyor. 

Ampere mimari 

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

Ampere, Nvidia’nın uzun süredir üzerine yoğunlaştığı bir grafik işlemci mimarisiydi ve markanın iddialarına göre Ampere Nvidia’nın bugüne kadar çıkarmış olduğu en güçlü ve en yüksek performansa sahip ekosistemlerinden birisi olacak. Nvidia’nın önceki ekran kartlarına göre %40 daha fazla performans sunacak olan Ampere, enerji verimliliği konusunda da son derece iddialı. 

GeForce RTX 3090, Ampere mimarisine sahip GA102 grafik işlemci üzerine kurulmuş son derece iddialı bir ekran kartı. 8 nanometre güce sahip bu çip, Samsung tarafından geliştirilmiş. Bu konuda uzun zamandır TSMC şirketiyle iş birliği yapan Nvidia’nın Samsung’la anlaşmasının son derece şaşırtıcı olduğunu söyleyebiliriz. 

DLSS yapay zeka hızlandırması

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

DLSS, yani bir diğer adıyla Deep Learning Super Sampling, Nvidia tarafından RTX serisine özel olarak geliştirilmiş bir yapay zeka görüntü işleme teknolojisi. Bu özellik, RTX serisinden ekran kartı alan kişilere özel olarak Game Ready Sürücüler tarafından sağlanıyor. 

DLSS teknolojisi, kartın içerisinde bulunan Tensor çekirdeklerle eş zamanlı olarak çalışarak bilgisayarınızdan sürekli olarak geri bildirimler alıyor ve ekran kartınızdan alabileceğiniz verimliliği maksimum seviyeye çıkarıyor. Bir başka deyişle DLSS, kare hızınızı, grafik ayarlarınızı, Ray Tracing teknolojisini ve çözünürlüğü maksimum seviyeye çıkarmak için tasarlanmış bir teknoloji. 

24 GB Micron GDDR6X bellek

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

GeForce RTX 3090 ekran kartını piyasadaki en güçlü kart yapacak bir diğer özelliği sahip olduğu bellek boyutu ve hızı. Micron markası ile işbirliği sonucu üretilen belleğin boyutu tam tamına 24 GB.

Bugüne kadar GeForce ekran kartlarında gördüğümüz en yüksek bellek oranına sahip olan GeForce RTX 3090, RTX 2080Ti ekran kartına kıyasla neredeyse 2 katı çekirdek ve bellek oranına sahip. Yeni RTX 3090, gerçekten de söylenildiği gibi canavar gibi bir ekran kartı olacağa benziyor. 384-bit bellek arayüzü genişliğine sahip olan GeForce RTX 3090, veri akışı konusunda saniyede 1 TB’a kadar bant genişliğine sahip olacak. 

8K görüntü desteği

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

GeForce RTX 3090 ekran kartının sunacağı çözünürlüğün de son derece iddialı olduğunu söyleyebiliriz. RTX 3090, 60 FPS’de tam 8K çözünürlükte yüksek bir oyun deneyimi sunacak. 

8K çözünürlük özelliğini sadece oyun oynarken sınırlandırmakla kalmayan Nvidia, 8K HDR ShadowPlay desteği sayesinde yayın yaparken veya bir şeyler izlerken aynı kaliteden yararlanmanızı sağlıyor. 

RTX 3090’da 8K performansı sunabilmek adına bir adet HDMI 2.1 desteği ve 3 adet DisplayPort 1.4a çıkışı bulunuyor. HDMI yuvası üzerinden direk olarak 8K özelliği kullanılabiliyor ancak DisplayPort çıkışlarında bu özellikten yararlanılabilmesi için DSC, yani Görüntü Akış Sıkıştırması teknolojisine ihtiyaç duyuluyor. 

AV1 Codec desteği

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

GeForce RTX 3090, AV1 Codec desteğine sahip ilk ekran kartı olma niteliğini taşıyor. Kulanıcılar, bu özellik sayesinde 8K HDR videoları bant genişliğini %50 daha az kullanarak izleyebiliyor. 

Termal odaklı yeni sessiz tasarım 

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

Nvidia, gerçekleştirmiş olduğu lansmanda daha fazla soğutma gücüne sahip ve son derece sessiz çalışan yeni Founders Edition tasarımını da tanıttı. Son derece farklı bir soğutma tekniğine giden Nvidia, fanlarını önde ve arkada birer tane olacak şekilde dizayn etmiş.

Yeni GeForce RTX 3090 ekran kartında %100 alüminyum alaşımlı ve nano karbon kaplamalı soğutucular bulunuyor. Bu soğutucular, alacağınız performans ne kadar yüksek olursa olsun ekran kartının ısısı maksimum 93 derece olacak şekilde tasarlanmış.

%50 daha fazla hava akışına ve %30 daha fazla soğutma gücüne sahip bu fanların bir diğer özelliği ise önceki nesile göre 3 kat daha sessiz çalışması. 

Diğer bileşenlerle uyumu

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

GeForce RTX 3090 ekran kartının gücü 350W olarak hesaplanmış. Bunun için Nvidia, kullanıcıların en az 750W güce sahip bir güç kaynağına sahip olmalarını öneriyor. Ancak Intel i9-10900K gibi güçlü bir işlemciye de sahipseniz güç kaynağınızın en az 1000W güçte olması çok daha iyi olacaktır. 

Yeni ekran kartı 2x PCIe 8-pin ile çalışıyor ve kartın uzunluğu 12,3" (313 mm), genişliğ ise 5,4" (138 mm). GeForce RTX 3090’ı kasanıza takmak için 3 slot yüksekliğe ihtiyacınız olduğunu söylemekte fayda var. 

Nvidia GeForce RTX 3090 fiyatı

nvidia geforce rtx 3090 ekran kartı

Öncelikle yazımızın başlarında da belirttiğimiz gibi GeForce RTX 3090’ın Nvidia’nın en güçlü ve iddialı ekran kartı olduğunu tekrar dile getirelim. Hal böyle olunca, ekran kartının sunduğu performans da fiyatına bir hayli yansımış. Son derece güçlü özelliklere sahip GeForce RTX 3090 24 Eylül 2020 tarihinden itibari ile satışa sunulacak ve fiyatı 14.400 Türk lirasından başlayacak. 

Kaynak : https://www.nvidia.com/tr-tr/geforce/graphics-cards/30-series/rtx-3090/
66
20
10
9
5
Emoji İle Tepki Ver
66
20
10
9
5