ODTÜ, Yürüme Güçlüğü Çekenler İçin Geliştirdiği Dış İskelet Robotunu Tanıttı

42
1
1
0
0
Bacaklarını kullanamayan ve yürüme güçlüğü çeken kişiler için ODTÜ TEKNOKENT'te tasarlanmış giyilebilir dış iskelet robotu FreeGait, TEKNOFEST’te sergilendi. Yürümekte sıkıntı yaşayan insanlara bağımsız ve kontrollü bir yürüyüş imkânı sunan robot, bacaklarını kullanamayan kişilerin yardım almadan ayağa kalkmasını da sağlıyor.

Teknolojik aletlerin sergilendiği TEKNOFEST’in ODTÜ standında sergilenen bir robot, fazlasıyla ilgi çekti. Bu robot, yürüme güçlüğü çeken ve gövde kontrolünde sıkıntı yaşayan insanlara kontrollü bir yürüyüş imkânı sunuyor. Giyilebilir dış iskelet robotu, bunun yanı sıra bacaklarını kullanamayan kişilerin de herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan ayağa kalkabilmesini, merdiven inip çıkmasını ve sağa sola dönüş yapabilmesini kolaylaştırıyor.

FreeGait ismindeki bu dış iskelet robotu, iki saatte şarj oluyor. 100 kilogram ağırlık limiti bulunan robotun 145-190 santimetre boy aralığındaki kişiler için uygun olduğu söyleniyor. Hafif ve taşınmasının kolaylığı, fazla yer kaplamaması, kısa sürede giyilebilir olması ve hastanın fiziki özelliklerine göre kısa sürede ayarlanabilmesi gibi avantajları bulunan sistem, yürüme parametrelerini kaydediyor ve eş zamanlı takip olanağı sunuyor.

Cihaz satışa hazır durumda

Robotik rehabilitasyon sistemleri geliştiren BAMA Teknoloji firması sorumlusu Ayşe Arzu Topçu, 3,5 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından bu sistemi hayata geçirdiklerini belirtti. Topçu, “Bu cihazlar yürüme kabiliyetini yitirmiş hastalar için tasarlandı. Şimdilik ana düşüncemiz yalnızca sağlık üzerine devam etmek ancak bize savunma sanayi ve aynı zamanda endüstriyel çözümler için otomotiv sektöründen de talepler var” açıklamasını yaptı.

teknofest

Cihazın 23 kilogram ağırlığa sahip olduğunu belirten Topçu, “Cihazımız satışa hazır durumda. Talep olması durumunda direkt olarak satma şansımız var” diyerek, robotun çalışır ve hazır durumda olduğunu belirtti. Robotun daha önce bir sporcu ve bir gazi tarafından denendiği ve olumlu dönüşler alındığı da belirtildi.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/yuruyemeyenler-icin-giyilebilir-dis-iskelet-robotu-gelistirildi-41334812
42
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
42
1
1
0
0