11 Yaşındaki Türk Genç, Motosiklette Kaskı Zorunlu Kılan Sistem Geliştirdi

89
10
7
5
4
TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde “İnsan Yararına Teknolojiler” kategorisinde yarışan Nisanur Yıldırım, kask takmadan motosikletin çalışmasını engelleyen “Newton’un Kaskı 4.0” projesini geliştirdi. Bu sistem, kask çalışmadan motosikletin çalışmasını önlüyor ve kaza durumunda yer bildirimi gönderiyor.

Trafik kazaları çoğu zaman ciddi sonuçlara sebep olsa da bu sonuçlar motosiklet kullanıcıları için daha büyük etkiler gösterir. Motosikletin üzerine çıkıldığında etrafında hiçbir kabuk olmaması, motosiklet sürücülerinin her zaman daha dikkatli olmasını zorunlu kılar. Bu gibi durumların sonuçlarını en aza indirgemek için ise daima motosiklet ekipmanları kullanmak gerekmektedir. 

Bazı motosiklet kullanıcılarının ekipman kurallarına uymadığını fark eden 11 yaşındaki Nisanur Yıldırım, motosiklet sürücüleri için gerçekten de çok iş yapacak bir projeye imza attı. Nisanur’un projesinde, eğer motosiklet sürücüsü kaskını takmazsa motosiklet çalışmıyor. Bu şekilde motosiklet sürücülerinin kask takmadan yola çıkması imkânsız hale geliyor. 

Kaza durumunda yer bildirimi gönderiyor 

Kaskın üzerindeki NodeMCU wi-fi modülü, buton yardımı ile sürücünün kaskı takıp takmadığını tespit ediyor. Eğer kask takılmamış ise, modül bir program üzerinden MQTT protokolü ile kaskın takılmadığını motosiklet gövdesindeki modüle iletiyor ve sürüşün başlaması engelleniyor. Eğer her şey yolunda giderse ve NodeMCU sürücünün kaskı taktığını anlamışsa, sürüş başlıyor. 

teknofest

Sürücü kaskı takmış olsa da bazı kazaların sonuçları engellenemez oluyor. İşte bu sebepten ötürü motosiklet sürücüsünün geçirdiği olası bir trafik kazasında motosikletin gövdesindeki ivme sensörü sayesinde kaza bilgisi bir programda hazırlanan arayüze gönderilerek 112 Acil Yardım servisine konum bilgisi gönderiyor. Bu şekilde motosiklet sürücüsünün geçireceği olası bir kazada acil yardım ekipleri vaktinde müdahale yapabilecek. 

Nisanur, sistemi şöyle anlatıyor: “Kaza olduğunu anlayan sistem, bunu programa bildiriyor. Program bunu aldıktan sonra bir dakikalık süre başlatıyor. Bir dakika içinde sürücünün butona basmasını bekliyor. Eğer sürücü butona basmamışsa, bu sürücünün bir sorunu olduğu anlamına geliyor ve 112 Acil Yardım ekiplerine sürücünün konum bilgisini ve son durumunu gönderiyor. Böylece en hızlı şekilde müdahale yapılabiliyor. Meydana gelen kazalardaki ölümler en aza indirilmiş oluyor."

89
10
7
5
4
Emoji İle Tepki Ver
89
10
7
5
4