Okuduğu Kitabın İki Sayfasını Aynı Anda Ezberleyebilen İlginç Bir Dahi: Kim Peek

29
5
3
1
0
Görsel, işitsel vb. alanlarda insanüstü yeteneklere sahip kişiler 'savant' olarak tanımlanıyor. İşte Kim Peek isimli bu adam da, dünyanın bugüne kadar gördüğü en müthiş savant'lardan birisi.

Şimdi de, Rain Man (Yağmur Adam) filmine de konu olan ve 2009 senesinde hayata gözlerini yuman bu sıradışı adamın sıradışı hayat hikayesine yakından bakalım...

1951 yılında dünyaya gelen Kim Peek'e, 'fotografik veya eidetik hafızası çok kuvvetli bir savant' teşhisi kondu. Tüm dünyada, sadece 50-100 arası savant var. Savant sendromu; görsel, işitsel vb. bir sahada güçlü hafızaya sahip insanlarda görülüyor. 

 

Bir kitabı yalnızca bir saatte okuyup, tamamını ezberleyebiliyor. Sol gözü, sol; sağ gözü, sağ sayfayı okuyor ve böylelikle yaklaşık 8 saniyede 2 sayfayı birden okumayı bitiriyor. Hafızasında ortalama 12.000 adet kitap mevcut. Herhangi bir tarihin, hangi güne denk geldiğini biliyor. 

Bütün bunlara karşın, iq'su normalin bir hayli altında. Ancak bu kişi, ardında ölümsüz bir eser bıraktı: Rain Man. 1988 yapımı olan Rain Man filminde Kim Peek'i Dustin Hoffman canlandırıyor. 

Kim Peek'e, herhangi bir şehirde iki farklı adres verildiğinde her ikisini de Yahoo Maps misali tarif edebiliyordu. Klasik müzik parçalarını ezberlemekle kalmıyor, notaların anlamını da öğreniyor ve hatta söz konusu parçadaki enstrümanları da çalabiliyordu.

Kim Peek'in corpus callosum'u, yani iki beyin yarım küresi arasındaki bağlantısı doğuştan yoktu. Ve anlaşılan o ki; bu her iki yarım küre, tam fonksiyonel birer beyne dönüşmüştü.

Neden genelde erkeklerin savant ya da otistik olduklarına ilişkin bir teori mevcut... Erkek fetüsler gelişirken, kan dolaşımında daha çok testosteron oluyor ve bu da aşırıya kaçarsa, beyin gelişimine zarar verebiliyor. Normal şartlarda sol yarım küre, sağ yarım küreye kıyasla daha geç ve yavaş geliştiğinden; testosteronun bu potansiyel olarak zararlı etkisine daha uzun müddet maruz kalıyor.

Fakat esas soru şu: Hasar sonucu sağ yarım kürenin kompanse etmek adına başka dokulara el koyması mı kişiyi savant yapıyor, yoksa halihazırda mevcut olan mekanizmaları domine edecek bir sol yarım kürenin kalmaması mı? İşte bu henüz kesin olarak bilinmiyor.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/bir-kitabin-iki-sayfasini-ayni-anda-okuyup-ezberleyebilen-ilginc-deha-kim-peek
29
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
5
3
1
0