ÖSYM Tercih Klavuzunda Yüz Binlerce Öğrencinin Yerleşememesine Neden Olacak Bir Hata Olduğu Ortaya Çıktı

300
34
8
8
6
Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, ÖSYM'nin geçtiğimiz günlerde yayımladığı 2021 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda büyük bir hata tespit etti. Eğitim uzmanının tespit ettiği hata, 2 yıllık bölümlerin sıralamalarını 380 bin kişiye kadar kaydırıyor.

26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), milyonlarca öğrencinin üniversite hayaliyle doluydu. Ancak ÖSYM'nin geçtiğimiz günlerde yayımladığı Tercih Kılavuzu, öğrencilerin üniversite hayallerini boşa çıkarmış olabilir. Zira Eğitim Uzmanı Salim Ünsal tarafından yapılan açıklamalar, kılavuzda çok büyük bir hatanın olabileceğini düşündürüyor.

2021 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda incelemeler yapan Ünsal, ÖSYM'nin 2 yıllık 9 bin 964 bölümden 1.811 tanesinin sırasının kaydırıldığını açıkladı. Üstelik bu kaydırma, 30 bin ile 380 bin aday aralığını kapsıyordu. Eğitim uzmanı, kılavuzda düzeltme yapılmazsa öğrencilerin açıkça kalacağını ifade ediyor. Peki ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzda nasıl bir hata var?

2 yıllık bölümlerin puanları doğru, sıralamaları yanlış

ÖSYM

Salim Ünsal tarafından yapılan incelemelere göre 2021 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda puanlar doğru. Ancak kılavuzu hazırlayan yetkililer, 2 yıllık 1.811 bölümünün sıralamasını baştan aşağı yanlış girmiş durumda. Bunun nedeni ise meslek lisesi mezunlarına uygulanan ek puanların sisteme girilmemiş olması. İşte bu da sıralamada çok ciddi farklara yol açıyor.

Konuyu bir örnekle izah eden Salim Ünsal, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Bandırma MYO Gıda Teknolojisi Programı'nın YÖK Atlas'a göre 234,098 puan ve 1 milyon 116 bin 739 sıralamayla girilebildiğini ancak bu bölüme yerleşen son öğrencinin 233,956 puan alıp 1 milyon 496 bin 285'inci sırada olduğunu söylüyor. Bu durumda geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında 0,1 puanlık bir fark, sıralamada 380 bin kişi fark ettiriyor. 

Hatalı olduğu tespit edilen bazı bölümler şöyle

ÖSYM

Eğitim uzmanı tarafından yapılan incelemelere göre Ağız ve Diş Sağlığı, Tıbbi Laboratuvar, Fizyoterapi, Acil ve İlk Yardım, Diyaliz, Fizyoterapi, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik, Çocuk Gelişimi, Bilgisayar Programcılığı, Engelli Bakımı, Rehabilitasyon, Raylı Sistemler Yol Teknolojisi gibi bölümlerde sıralama ve puan uyumsuzluğu mevcut. Üstelik bu durum, Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri için de geçerli.

Salim Ünsal, ÖSYM'nin bir an önce harekete geçerek söz konusu hatayı düzeltmesi gerektiğini ifade ediyor. Aksi takdirde tercih yapacak her 5 öğrenciden 1 tanesi, 2021 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki hata nedeniyle açıkta kalabilir. ÖSYM'nin sosyal medya hesaplarına baktığımızda, şu ana dek bu konuya ilişkin bir açıklama yapılmadığını görüyoruz.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/egitim/yuz-binlerce-adayin-siralamasi-kaydirildi-6552102/
300
34
8
8
6
Emoji İle Tepki Ver
300
34
8
8
6