ÖTV Artışı Otomobil Fiyatlarını Nasıl Etkiliyor?

102
6
2
1
0
ESB Danışmanlık, yayınladığı grafiklerle birlikte Türkiye'nin vergi gelirinde otomotiv sektöründen elde edilen ÖTV'nin payını gösterdi. Bu grafiklere göre araçların fiyatı arttığı için daha yüksek bir ÖTV paydasından işlem gören otomotiv sektörü daha da zamlanıyor.

Ülkemizde otomobil sektörü, uygulanan vergilerle ülke ekonomisinin en büyük gelir kaynaklarından birisi olmaya ve her geçen gün payını artırmaya devam ediyor. Sektörde uygulanan ve ekonomiye en büyük katkısı olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), özellikle geçtiğimiz aylarda ekonomiye yeri alınamaz bir katkı sağladı.

ESB Danışmanlık tarafından hazırlanan grafiklere göre ÖTV'nin vergi geliri içinde payı bu yılın ilk 7 ayında %24,15 seviyesine ulaştı. Bunun haricinde yalnızca motorlu taşıtlardan alınan ÖTV, vergi gelirinde %3,9'luk bir paya sahip oldu. ÖTV gelirlerinin %16,1'lik kısmı yalnızca otomotiv sektöründen geldi. Bu durum elbette araçların kur kaynaklı artan fiyatlarını ve bu sebeple doğru orantıda artan ÖTV fiyatlarını da önemli ölçüde etkiledi.

Hedefin %85'ine 7 ayda ulaşıldı:

otomobil ötv

Hazırlanan grafiklere göre 7 ay içindeki pandemi sürecine rağmen elde edilen ÖTV geliri, 2019 yılı toplamını %16 aşmış durumda. 2019 yılı boyunca elde edilen ÖTV geliri 13 milyar 806 milyon TL olurken bu yılın ilk 7 ayında bu değer 16 milyar TL seviyesine ulaştı. Yani devletin yıl sonu için hedeflediği 19 milyar TL'lik ÖTV tahsilatının %85'i ilk 7 ayda elde edildi.

Tüm bu değerlere göre Türkiye'de otomotiv pazarı, ilk 7 ayda %61 büyümüş oldu. Bu süreçteki en büyük büyüme oranıysa temmuz ayında yaşandı. Temmuz ayında ÖTV tahsilatı, 2019'a göre tam %712 artarak 5 milyar TL'ye ulaştı. Haziran ayındaysa devletin ÖTV tahsilatı %264 yükselerek 3,2 milyar TL oldu.

ÖTV'de yaşanan artış otomobil fiyatlarını nasıl etkiledi ve etkileyecek?

ötv

Günümüzde artan kur nedeniyle ÖTV oranlarındaki matrah kademeler fazlasıyla etkilenmiş durumda. Öyle ki günümüzde %45'lik ÖTV dilimine giren araç sayısında büyük bir düşüş yaşandı. Yani kurdan dolayı fiyatları artan araçlar aynı zamanda fiyat artışından dolayı daha yüksek oranda ÖTV'ye tabi tutuldu. Bu da otomobil fiyatlarını daha da artırdı ve elde edilen ÖTV gelirinde artış yaşanmasını sağladı.

ÖTV'de matrah dilimleri yaklaşık 2 yıl önce güncellendi. Bu güncellemeye göre vergisiz fiyatı 70 bin TL'ye kadar olan araçlara %45 ÖTV uygulanacaktı. Ancak kur artışıyla birlikte araçların vergisiz fiyatında da artış yaşandı ve %45'lik dilime giren araç sayısı azaldı. Dolayısıyla ÖTV matrahında yeni bir güncelleme yapılmadığı takdirde otomotiv fiyatlarında devam eden bir artış gözlemleyebiliriz. Ancak bu durum kuru da fazlasıyla ilgilendirdiğinden, kurda yaşanacak bir düşüşün de fiyatları aynı oranda etkileyebileceğini söyleyebiliriz.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/otomotivde-otv-rekoru-5991548/
102
6
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
102
6
2
1
0