Bugün Tüm Ülkede İnternetin Kesildiği Rusya’da Yeni Yasa Yürürlüğe Girdi

100
28
25
15
4
Rusya, "Bağımsız İnternet" isimli yeni bir yasayı yürürlüğe koydu. Bu yasa Rus hükümetinin internete anında müdahale edebilmesine imkan sağlıyor. Yasa, bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandı.

Son dönemlerde sık sık iletişim halinde olduğumuz Rusya'da çok ilginç şeyler oluyor. Öyle ki dün sizlere, Rusya'nın bugün ülke genelinde global interneti keseceğini aktarmıştık. Şimdi ise Rusya, "Bağımsız İnternet" ismindeki yeni bir yasayı yürürlüğe koydu. Yeni yasa, hükümet yanlıları tarafından desteklenirken hükümet karşıtları tarafından tehdit unsuru olarak görülüyor.

Rusya'da yürürlüğe giren yeni yasa, Rus hükümetine internetin kontrolü ile ilgili geniş yetkiler veriyor. Öyle ki bundan sonra Rus hükümeti, yaşanabilecek "acil durumlarda" internet erişimine anında müdahale edebilecek. Böylelikle internet erişimindeki trafik, sadece saniyeler içerisinde kısıtlanabilecek. Ayrıca bu yasayla birlikte çeşitli filtreler de uygulanabiliyor. Bu yasanın en dikkat çekici yanı ise acil durumların Rus hükümeti tarafından belirlenecek olması.

Rusya

Bir Kremlin sözcüsü tarafından yapılan açıklamalara göre yeni yasa, özellikle de siber saldırılara karşı güvenliği arttıracak. Ayrıca yapılan açıklamalarda, bu yasanın günlük kullanıcıları kesinlikle etkilemeyeceği ifade ediliyor. Eleştirmenler ise durumun çok da böyle olmayacağını ve bu yasanın, Çin'dekine benzer bir internet ağı kurmak için kullanılacağını söylüyorlar.

Bu yasayla birlikte Rusya, ülkenin genel web trafiğini ve verilerini dış sunucular yerine iç sunucular aracılığıyla aktaracak. Böylelikle dış sunuculara olan bağımlılığın azaltılacağı düşünülüyor. Üstelik bir süre sonra yeni sistem, Rusya'nın iç internet ağı olan RuNet'e bağlanacak. RuNet'in tam anlamıyla hazır olmasının 2021 yılını bulacağı söyleniyor.

RuNet

Bağımsız İnternet yasasına karşı çıkılmasının nedeni ise ifade özgürlüğünün kısıtlanacağı düşüncesi. Öyle ki Rus hükümeti, bu yasa kapsamında çeşitli kısıtlamalar yapabiliyor. Muhalifler, bir süre sonra bu kısıtlamaların ciddi boyutlara ulaşacağını ve "sansür" haline dönüşeceğini düşünüyorlar. Ayrıca muhaliflere göre RuNet'in tamamen hazır duruma gelmesi, Rusya'nın sadece iç internet ağına sahip olacağını düşündürtüyor.

Rusya'nın yeni yasasının ülke vatandaşları tarafından nasıl karşılanacağı henüz bilinmiyor. Ancak anlaşılan o ki bu yasa, ülkedeki görüşleri daha şimdiden ikiye bölmüş durumda. Geçtiğimiz dönemlerde benzer yasaların bir sonucu olarak Ruslar, ülkenin başkenti Moskova'da protesto eylemleri düzenlemiş, hükümetin aldığı karara karşı çıkmışlardı.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/world-europe-50259597
100
28
25
15
4
Emoji İle Tepki Ver
100
28
25
15
4