Yüz Binlerce Kullanıcıya Sahip Sahte 'Internet Download Manager' Uzantısına Dikkat! Bilgisayarınız Risk Altında

16
5
3
2
1
BleepingComputer tarafından paylaşılan bir rapor, Chrome Web Mağazası'nda popüler program Internet Download Manager'ı taklit eden bir uzantının bulunduğunu ortaya çıkardı. Sahte uzantının 200.000'den fazla kullanıcıya sahip olduğu ve tehlikeli olduğu ifade edildi.

İndirme yöneticisi programı Internet Download Manager (IDM), uzun yıllardır kullanıcılar tarafından internetten bir şeyler indirmek için kullanılıyor. Şimdi ise ortaya çıkan bilgiler, 2019 yılından beri Chrome Web Mağazası'nda yer alan ve bu programın ismini kullanan bir uzantının bilgisayarınız için tehlikeli olduğunu gösteriyor.

Bilindiği üzere IDM, internet ortamlarında oldukça ünlü ve güvenli olarak nitelendirilen bir servis. Ancak BleepingComputer tarafından yapılan gözlemler, ‘Internet Download Manager’ ismini taşıyan sahte bir uzantının riskler taşıdığını ortaya koydu.

Sahte Internet Download Manager’ın 200.000’den fazla kullanıcıya sahip olduğu görüldü

Haberde uzantının istenmeyen davranışlar gösterdiği ve reklam yazılımı içerdiği rapor edildi. Kullanıcılar, ‘Internet Download Manager’ isimli bu uzantının spam sitelerin linkini açtığını, varsayılan arama motorunu değiştirdiği, istenmeyen uygulamaların indirilmesini isteyen pop-up’lar çıkardığı gibi riskli durumlar ile karşılaştı.

Bunun ardından da uzantının, bildiğimiz Internet Download Manager’ı taklit ettiği ortaya çıktı. Gerçek IDM, Tonec isimli şirkete ait olan ve Windows’a indirilebilen bir program. Ayrıca Tonec, IDM’in Firefox ve Chrome için de bir uzantısını kullanıcılara sunuyor. Ancak bu uzantının ismi, bahsi geçenden farklı olarak ‘IDM Integration Module’. Yani anlayacağınız birileri bu ünlü programı taklit ederek insanları riske atıyor.

İncelemeler sonucunda sahte uzantının, indirme hızınızı %500 artırdığını iddia eden ‘Puupnewsapp’ isimli bir site tarafından işletildiği görüldü ve Tonec ile hiçbir alakasının olmadığı ortaya çıktı. Uzantının bu kadar uzun süre Chrome’da kalmasının ilginç,  200.000’den fazla insan tarafından kullanılıyor olmasının da oldukça endişe verici olduğunu söyleyebiliriz.

Tonec de yaptığı açıklamalarla bu tarz uzantıların sahte olduğunu doğruladı ve kullanıcıları bunlardan uzak durmaları konusunda uyardı. Bleeping Computer da uzantının Google’a bildirildiğini ifade etti. Bunun ardından ise uzantıya mağazadan ulaşılamadığı görüldü. Siz de bu sahte programı indirenlerdenseniz derhal silmenizi, gelecekte bu tarz şeylere karşı daha dikkatli olmanızı öneririz.

Gerçek IDM uzantısı

Kaynak : https://www.bleepingcomputer.com/news/security/fake-chrome-extension-internet-download-manager-has-200-000-installs/
16
5
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
16
5
3
2
1