Samanyolu'nun Merkezinde Yanıp Sönen Dev Bir Yıldız Tespit Edildi

47
14
2
2
2
Bilim insanları, Samanyolu galaksisinin merkezinde yanıp sönen dev bir yıldız keşfetti. Gezegenimizden 25.000 ışık yılı uzakta bulunan dev yıldızın yanıp sönmesine sebep olan şey tam olarak bilinmiyor.

Gök bilimciler tarafından uzunca yıllardır devam eden gözlemler sonucunda, Samanyolu'nun merkezinde bulunan dev bir yıldızın yanıp söndüğü tespit edildi. 2012 yılının başlarından itibaren solmaya başlayan yıldız, bir anda ortaya çıkmıştı ve 2021 yılına kadar devam eden gözlemler sonrası artık o kadar karardı ki araştırmacılar neredeyse kaybolduğunu söylüyor. Araştırmacılar, yıldızın ismini VVV-WIT-08 olarak açıkladılar.

Gezegenimizden 25.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan dev yıldızın solma nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değil. Gerekçeyi anlamak için araştırmalarına devam eden ekip, kararmanın sebebinin yıldızın önünden geçen büyük ve diski olan bir gezegen ya da bir başka yıldız olabileceğini düşünüyor.

Benzer şekilde yanıp sönen farklı yıldızlar da var:

yanıp sönen yıldız

Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'ndeki VISTA teleskobunu kullanan araştırmacılar, benzer şekilde yanıp sönen farklı yıldızların da olduğunu tespit ettiklerini bildirdi. Araştırma süreci boyunca bir milyardan fazla yıldızın izlendiği projede henüz pek çok nokta belirsizliğini koruyor. Ancak araştırma ekibindeki bilim insanları, gözlemlerine devam ederek hem bu şekilde yanıp sönen daha fazla yıldız keşfedeceklerini hem de devam eden çalışmalar sayesinde yıldızların bu davranışına sebep olan şeyleri daha net anlayabileceklerini düşünüyorlar.

VISTA proje lideri ve Hertfordshire Üniversitesi'nde profesör olan Philip Lucas, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında ''Bazen 'What is this?' veya 'WIT' nesneleri olarak adlandırdığımız yerleşik herhangi bir kategoriye uymayan değişken yıldızlar buluyoruz. Bu yanıp sönen devlerin nasıl oluştuğunu gerçekten bilmiyoruz. Bunca yıl veriyi planlayıp topladıktan sonra bu tür keşifleri görmek bu sebeple heyecan verici'' ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://edition.cnn.com/2021/06/11/world/blinking-star-milky-way-scn/index.html
47
14
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
47
14
2
2
2