Star Trek’teki Şeffaf Alüminyum, Artık Gerçek Olmaya Çok Yakın

27
5
3
2
1
Araştırmacıların yaptığı çalışmalar, Star Trek’te gördüğümüz şeffaf alüminyumun gerçeğe dönüşmesi için 23. yüzyılı beklememize gerek olmadığını gösteriyor.

1986 yılında vizyona giren 4. Star Trek filmi, transparan alüminyum konseptini hayatımıza sokmuştu. O günden bu yana, bu tür materyaller üretilip üretilemeyeceği büyük bir merak konusu idi. Araştırmacılar, bu konuda önemli bir ilerleme kaydetti. 

Gerçek hayatta tamamen transparan bir alüminyum yapısı üretmemiz mümkün değil. Yine de o noktaya yaklaşmamızı sağlayan, alüminyum bileşenli iki seramik çeşidi var: magnezyum alüminat ve alüminyum oksinitrür. Her iki bileşik de sert ve ince olsa da alüminyum oksitnitrünün özellikleri daha dikkat çekici. 

star trek

Alüminyum oksinitrür, yüksek ısı ve basınca maruz kalmış alüminat tozu bileşenlerinden oluşuyor. Daha sonra soğutulan bu seramik, cilalanıp istenilen şekle getiriliyor. 

ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL), 2006 yılında bu madde üzerinde çalışmalar yapmaya başladı. O projenin katılımcılarından olan Surnet Corporation, bugün bu malzemeyi ALON adı altında ticari olarak üretiyor. 

Wonder World adlı YouTube kanalında bu malzemenin üretimine, kurşun geçirmez cam ile karşıaştırmasına ve zırh yapımı dışındaki potansiyel kullanım alanlarına dair bilgiler veriliyor. Videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. 

Kaynak : https://ceramics.org/ceramic-tech-today/ceramic-video/video-transparent-aluminum-from-star-trek-to-reality
27
5
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
27
5
3
2
1