Türkiye'deki En Ucuz Sıfır Arabaya Sahip Olmanın Aylık Maliyeti Kaç Para? İşte Hayata Küstüren Hesaplama...

41
27
20
2
0
Türkiye'de sıradan bir birey kolay kolay otomobil sahibi olamıyor. Çünkü maliyetler ciddi anlamda yüksek. Peki ülkemizdeki en ucuz arabayı satın alırsak, aylık maliyetimiz kaç para olur?

Bir araba sahibi olmak, geçmişte lüks olarak görülse de artık bir ihtiyaç. Ancak Türkiye'de otomotiv sektörü öyle bir noktaya geldi ki araba alan da almayan da pişman. Çünkü arabası olan yakıt fiyatları ile vergiler altında eziliyor. Arabası olmayan ancak sıfır araba almak isteyen vatandaş ise hem fiyatlar hem de ülkemizdeki kredi sistemi karşısında duramıyor. Az sonra neden bu kadar karamsar konuştuğumuzu anlayacaksınız. 

Bu içeriğimizin konusu, Türkiye'deki en ucuz otomobili satın alan sıradan bir bireyin, aylık maliyetini gözler önüne sermek olacak. Hemen belirtelim, yakıttan tutun da lastik masrafına kadar aklınıza gelecek tüm zorunlu ihtiyaçları bu hesabın içerisine katacağız. Dilerseniz lafı hiç uzatmayalım ve pek çoğumuzu araba almaktan vazgeçirecek olan o maliyetlere yakından bakalım.

Sıfır bir otomobil satın alıp bir yıl boyunca kullandığımızda hangi kalemler için ödeme yaparız?

Sıfır araba almanın maliyeti 2023

Bugün kapısına sıfır araba çeken bir vatandaşın aşağıdaki kalemler için ödeme yapması gerekiyor.

  • Aracın maliyeti
  • Tescil işlemleri
  • Kasko ve zorunlu trafik sigortası
  • MTV
  • Yakıt masrafı
  • Lastik masrafı
  • Bakım masrafı

Gelin, şimdi de bu kalemleri tek tek analiz edelim ve aylık maliyetimizi bulalım.

Türkiye'deki en ucuz otomobil: Hyundai i10

Hyundai i10

Türkiye'de satılmakta olan en ucuz otomobil, Hyundai tarafından piyasaya sürülen i10. Küçük ve yerli bir şehir otomobili olarak karşımıza çıkan i10, ÖTV ve KDV dahil 681.304 TL karşılığında satın alınabiliyor. Bu fiyatın başlangıç olduğunu da söyleyelim. Bu parayı gözden çıkardığınız zaman sadece 67 PS gücünde 1.0 litrelik motora sahip olan manuel vites bir arabanız oluyor. En azından ayaklarınız yerden kesilecek. 

Hyundai i10 satın almaya karar verdiniz. Bu arabanın sadece yüzde 50'si için kredi kullanabilirsiniz!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 21.02.2022 tarihinde taşıt kredileri ile ilgili bir düzenleme yaptı. Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğinde* yapılan bu düzenlemeye göre nihai fatura tutarı 400 bin TL ila 800 bin TL aralığında olan otomobiller için maksimum 36 ay vade ile kredi kullanılabiliyor. Üstelik fatura tutarı üzerinden kredi kullanamazsınız. Yine aynı düzenleme göre nihai fatura tutarı 400 bin TL ila 800 bin TL aralığında olan otomobiller için yüzde 50'ye kadar kredi kullanabilirsiniz. Yani bir Hyundai i10 sahibi olmak için 340.652 TL nakit paranız olmalı.

340.652 TL yatırımınız vardı diyelim. Geri kalana da kredi çekelim...

Taşıt kredisi kullanma

681.304 TL'lik Hyundai i10 satın alma serüvenimizin ikinci bölümüne geçmiş bulunuyoruz. Diyelim ki 340.652 TL nakit buldunuz ve kalan kısmı, yani 340.652 TL için de kredi kullanacaksınız. Hemen gidip Türkiye'deki en popüler kredi sorgulama sitelerine baktık. Karşımıza çıkan en iyi tablo şu şekilde:

Taşıt kredisi

En uygun kredi seçeneği: Yaptığımız kontrollere göre mevcut koşullardaki en iyi oranı özel bir banka veriyor. Bu banka, %1,89 oranla 340.652 TL kredi için aylık 14 bin 365 TL maliyet çıkarıyor. Toplam ödeme tutarınız 36 ay sonunda 519 bin 201 TL olacak. 

Krediyi çektik ve arabanın fatura bedelini satıcıya aktardık: Trafiğe çıkamazsınız!

Hyundai i10 için bayi ödemesini gerçekleştirdik. Ancak aracın tescil işlemleri de gerekli. Yani arabanın parasını ödeyip trafiğe çıkmamız mümkün değil. Tescil işlemleri için (noterdeki ruhsat işlemleri ile plaka basımı) yaklaşık olarak 1.000 TL ödeyeceksiniz.

MTV bu yıla özel olmak üzere iki kat ödeniyor...

MTV

Geçtiğimiz günlerde TBMM'de kabul edilen bir torba yasanın içinden ek MTV çıktı. Öyle ki vatandaşlar, bu yıl bir kereliğine mahsus olmak üzere iki kat MTV ödemesi yapacaklardı. Bu makalenin yazım tarihi 22 Temmuz. Buna göre Hyundai i10 satın alan vatandaş, yılın ikinci yarısı için bir kez MTV ödemesi yapacak. Bununla birlikte, yine aynı tutarda ek MTV ödemesi de yapılacak. Peki Hyundai i10 için MTV ödemesi ne kadar çıkar?

Mevcut düzenlemelere göre bugün Hyundai i10 satın alan bir vatandaş, 2023 yılı için 2.545 TL MTV ödemesi yapmak zorunda kalacak. Buna 1.000 TL de tescil masraflarını eklediğimiz zaman, toplamda 3.545 TL maliyet ile karşılaşıyoruz. Bu maliyet, bize her ay 295 TL ödeme doğuracak.

Kasko ve zorunlu trafik sigortasını da unutmayalım!

Trafik sigortası

Kasko, normal koşullarda zorunlu olan bir gider değil. Ancak bir sıfır otomobil satın alırken kredi kullanırsanız, kredi aldığınız banka kaskoyu yüzde 99 ihtimalle zorunlu tutacaktır. Bu yüzden kasko da yaptırmak zorundayız. Bununla birlikte; zorunlu trafik sigortası da zaten adından anlaşılabileceği üzere zorunlu. İşte bu iki kalemi de ödedikten sonra, arabamızı trafiğe çıkarmaya hazırız diyebiliriz.

Bulabildiğimiz en uygun fiyatlı zorunlu trafik sigortası şu şekilde:

sigorta

Bir internet sitesini kullanarak Hyundai i10 için sunulan zorunlu trafik sigortası ve kasko tekliflerini inceledik. Alabildiğimiz en iyi fiyat, zorunlu trafik sigortası için 7.011 TL ödeme yapmamız gerekecek.

Bulabildiğimiz en uygun fiyatlı zorunlu kasko ücreti ise şu şekilde:

kasko

Buna göre, Hyundai i10 için zorunlu trafik sigortası ile kasko için, en az 10.880 TL ödeme yapılması gerekiyor. Bunun bize aylık maliyeti 906 TL olacaktır.

Artık trafiğe çıkabiliriz. Arabaya bindiğiniz ilk an, benzin deposunun boş olduğunu göreceksiniz!

Benzin

Tonla işi halledip Hyundai i10'unuzu çalıştırdığınız an, bir otomobil sahibi olmanın en acı tarafı ile karşılaşacaksınız. Arabanızdaki benzin göstergesi dipte olacak ve hatta acilen yakıt almanız gerektiğini anlatan uyarı simgesinin yandığını göreceksiniz. Haliyle bulduğunuz ilk benzinliğe girip depoyu fulleyeceksiniz.

Bizim buraya kadar yaptığımız tüm hesaplamalar aylık periyotlar üzerindendi. Yakıt masrafı için de aynısını yapacağız. Hyundai'ın internet sitesine gidip i10 için paylaşılan teknik verilere baktığımızda, bu otomobilin karma yakıt tüketiminin 100 kilometrede ortalama 5,7 litre olduğunu görüyoruz. Yine aynı veriler, Hyundai i10'da 36 litrelik bir depo bulunduğunu gözler önüne seriyor. Gelin şimdi buna göre bir hesap yapalım.

1.0 litre motoru olan Hyundai i10'un aylık benzin maliyeti ne kadar olur?

tüik kilometre

Yukarıdaki tablo, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in 2021 yılı için yayınladığı Taşıt-Kilometre İstatistikleri*** verilerini görüyorsunuz. (Bu araştırmanın en yeni versiyonu Nisan 2023'te yayınlandı ve 2021 yılı için veri sağlıyor) Bu verilere baktığımızda; bir otomobilin yılda 13.048 kilometre yol yaptığı sonucuna ulaşıyoruz. Buna göre;

  • Satın aldığınız Hyundai i10'un bir deposuyla yaklaşık olarak 630 kilometre yol yaparsınız. (Fabrikaya göre böyle.)
  • 13.048 kilometre için yıl boyunca 21 kez depoyu fullemeniz gerekmektedir.
  • 22.07.2023 tarihinde benzinin litresi 34,08 TL seviyelerinde. Eğer bu fiyat yıl boyunca sabit kalırsa; 36 litrelik depoyu da 21 kez fullerseniz, toplamda 756 litre benzin satın alırsınız. Bunun maliyeti toplamda 25.764 TL olur.
  • Yıllık benzin maliyetini aylık periyoda indirdiğimizde; her ay 2.147 TL benzin masrafınız olacaktır.

Siz siz olun, yazlık ve kışlık lastik bulundurun!

Kışlık lastik

Bayiden satın aldığımız otomobillerde, genelde dört mevsim lastik bulunuyor. Firmaların açıklamasına göre bu lastikler hem yazın hem de kışın optimum performansı sunuyor. Ancak kışlık lastikler ile dört mevsim lastiklere baktığımızda; lastiklerin yapısı arasında dağlar kadar fark olduğunu görüyoruz. Bu yüzden; eğer kışın kar yağan veya buzlanma yaşanan bir kentte yaşıyorsanız, bayinin verdiği dört mevsim lastiği yazın kullanmaya devam edin. Ancak can güvenliğiniz için kışlık lastiği de ihmal etmeyin. Gelin hemen Hyundai i10'un lastik verilerine ve dört adet kışlık lastik almanın bize maliyetine bakalım.

Hyundai i10'da 175 65 R14-86T ölçülerinde lastikler kullanılıyor. Bu lastikler için yaptığımız internet aramalarında, kışlık lastik fiyatlarının 1.000 TL'den başladığını görüyoruz. Yani dört tane lastik aldığımızda 4.000 TL ödeme yapmamız gerekir. 

Buna göre Hyundai i10 satın alan bir vatandaşın lastik masrafı, aylık olarak 333 TL'ye denk gelmektedir.

Arabanın borcu bitse de derdi bitmez: 1 yaşına geldiğinde ilk bakıma girmek zorundasınız!

Hyundai servis maliyeti

Hyundai Türkiye ile iletişim kurduk ve sıfır bir i10 için bakım masraflarını öğrenmeye çalıştık. Şirketin açıklamasına göre, satın alınan bir i10'un garanti kapsamından çıkmaması için ya 15 bin kilometrede ya da aracın teslim edildiği tarihten sonraki birinci yıl dönümünde servise girmesi ve genel kontrol yapılması gerekiyor. Hyundai'ın internet sitesinde yer alan periyodik bakım fiyatları**** tablosuna baktığımızda, i10 için yaptıracağımız ilk bakımın maliyetinin 4.053​​ TL olduğunu görüyoruz.

Bu bakım aracın ilk yılında mecburen yapılacağı için, maliyet tablomuza aylık 337 TL daha ekliyoruz.

Gelelim tüm bunların toplamına...

Hyundai i10 aylık maliyet

İçeriğimizin bu bölümüne kadar, Türkiye'deki en ucuz otomobil olan Hyundai i10'u satın aldık ve bir yıl boyunca da kullandığımızı hayal ettik. Bu süreçte yapacağımız tüm harcamaları da kalem kalem yazdık. Gelin, şimdi de bu kalemlerin toplamına bir bakalım.

Türkiye'de Hyundai i10 satın almanın aylık maliyetini şu şekilde tablolaştırabiliriz:

Harcama (Aylık) Fiyat
Kredi masrafı 14.365 TL
Tescil masrafları ve MTV 295 TL
Kasko ve zorunlu trafik sigortası 906 TL
Yakıt masrafı 2.147 TL
Lastik masrafı 333 TL
Bakım masrafı 337 TL

Tüm bunları topladığımızda, Türkiye'deki en ucuz otomobili satın aldığımız zaman aylık 18.383 TL ödeme yapmak zorunda kalacağımızı görüyoruz... 2023'ün ikinci yarısı için asgari ücretin 11.402 TL olduğunu hatırlatalım.

Peki sizin alım gücünüz, bu otomobili almaya yetiyor mu? Fikirlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

  • *: BDDK'nın 21.02.2022 tarihli düzenlemesine buradan ulaşabilirsiniz.
  • **: Hyundai i10 ile ilgili resmi verilere buradan ulaşabilirsiniz.
  • ***: TÜİK'in 13 Nisan 2023 tarihli raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
  • ****: Hyundai Temmuz 2023 bakım fiyatları listesine buradan ulaşabilirsiniz.
41
27
20
2
0
Emoji İle Tepki Ver
41
27
20
2
0