Sıvı Işık Teknolojisi İle Güneş panelleri ve Lazerler İçin Süper İletken Madde Üretilebilir

15
3
1
1
0
Bilim insanlarının üzerinde çalıştıkları sıvı ışık teknolojisi ile süper iletken maddeler üretilebilecek. Özellikle kanser tedavisinde en çok başvurulan lazer tedavileri için iyi bir yöntem olabileceği düşünülüyor.

Haziran 2017'de, fizikçiler ilk defa oda sıcaklığında “sıvı ışığı” elde ettiler ve bu garip form daha önce hiç olmadığı kadar erişilebilir hale geldi. Bu madde sıfır sürtünme ve viskoziteye sahip bir süper sıvıdır ve bazen maddenin beşinci hali olarak tarif edilir. Ayrıca sıvı ışık denilen bu form ışığın nesneler ve köşeler etrafında akmasını sağlar. Mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda oluşurlar ve sadece bir saniyelik fraksiyonlarda bulunurlar.

Ancak bu çalışmada, araştırmacılar Frankenstein’ın ışık ve maddesini bir arada kullanarak oda sıcaklığında Bose-Einstein yoğuşması oluşturdular. İtalya'daki CNR NANOTEC Nanoteknoloji Enstitüsü'nden araştırmacı Daniele Sanvitto, “Çalışmalarımızdaki olağanüstü gözlem, oda sıcaklığında, polariton adı verilen hafif parçacıklar kullanılarak da bu maddenin meydana gelebileceğini gösterdi” dedi.

Polaritons oluşturmak ciddi ekipman ve nano ölçekli mühendisliği içeriyordu. Bilim insanları, iki ultra yansıtıcı ayna arasında 130 nanometre kalınlığında bir organik molekül tabakası yaptı ve 35 femtosaniye lazer darbesiyle (1 femtosaniye saniyenin dörtte üçü) püskürtüldü. Ortaya çıkan 'süper sıvı' bazı garip özelliklere sahipti.

Normal koşullar altında sıvı aktığında, dalgalanmalar ve kıvrımlar oluşturur ama bu bir süper sıvı için geçerli değildi. Araştırmacılar, sonuçların sadece yeni kuantum hidrodinamik çalışmalarına değil, aynı zamanda LED'ler, güneş panelleri ve lazerler gibi cihazlar için süper iletken malzemelerin üretimi gibi ileri teknoloji için oda sıcaklığı polariton üretiminin yararlı olacağını söylediler.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/scientists-create-fifth-state-of-matter-liquid-light
15
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
3
1
1
0