SpaceX’in, Uzaydan Düşen Parçaları Yakaladığı Anlar (Video)

25
1
1
1
0
SpaceX, uzaya gidiş dönüşler için kullandığı araçların uzun ömürlü olmasını ve tekrar tekrar kullanılabilmesini istiyor. Bu nedenle de düşüşü güvenli hale getirecek yöntemler geliştiriyorlar. Bu yöntemlerden biri olan parçaları drone gemilerle yakalama anları şirket tarafından paylaşıldı.

SpaceX’in Falcon 9 adlı iki aşamalı roketi, geçtiğimiz günlerde AMOS-17 iletişim uydusunu atmosferdeki yerine götürdü. Falcon 9’un bu üçüncü uçuşu oldu. Roket, uyduyu atmosfere götürmek için uzun bir yol kat etmek zorunda olduğu için roketin dönüşü görüntülenemedi ancak elimizde bir başka gösterişli görüntü var: Ateşleme kaportasının gemiyle yakalanma anları. 

SpaceX CEO’su Elon Musk, roket kaportasının gemiyle yakalanma anlarının videosunu Twitter üzerinden paylaştı. 

spacex-falcon-9-kalkış

Videodaki kaporta, Falcon 9 roketinin yüklerini korumak için kullanılan bir koruma kalkanı oluşturuyor. Roket yükünü atmosferi aşıp uzaya ulaştırdığında bu koruma ayrılıyor ve gezegene geri düşüyor. Uzaktan kontrol edilen bir gemi de bu düşen parçaları yakalıyor. 

SpaceX daha önce bazı parçaları yakalamayı başaramamıştı. Zamanla görevli ekip kendisini geliştirmiş gibi gözüküyor. 

Yakın zamanda, Yeni Zelanda merkezli uzay uçuş firması Rocket Lab de yeniden kullanılabilir roketlere yöneleceğini açıklamıştı. Firma düşen kaplamaları yakalamayacak ancak dönüşe geçen roketleri, havada helikopterler ile yakalamayı düşünüyorlar.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/watch-spacexs-droneship-catch-a-rocket-part-that-fell-from-space/
25
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
1
1
1
0