Stephan Hawking’in 1971’de yaptığı ‘yerçekimsel mercekleme olayı’ isimli çalışmaya göre bir kara delik, önünden geçen ışık demetini bir mercek gibi bükmeliydi. Hâlâ karanlık maddenin tam olarak ne olduğuna dair bir bilgimiz yok ama Nature Astronomy’de yayınlanan bir araştırmaya göre en azından karanlık maddenin ne olmadığına dair bir bilgi bulundu.
Normalde kara deliklerin bulunduğu yerler, bir yıldızın önünden geçtikleri zaman yıldızdan gelen ışığın titreşmesiyle anlaşılabiliyor. Yapılan araştırmada da Hawaii’deki Subaru teleskopu kullanılarak bir kara delik gözlemlendi ve yedi saat boyunca ardışık 190 görüntü alındı. Eğer büyük patlamadan kalan, Hawking’in deyimi ile ‘ilkel bir kara delik’ Dünya ile bir yıldız arasında hareket ediyor olsaydı, kara delik önünden geçen ışığı büktüğü için arkadaki yıldızdan gelen ışığın bir süre için daha parlak görünmesi gerekiyordu.
~Hubble teleskopu ile ölçülen zayıf yerçekimsel mercekleme olayları ile oluşturulmuş, geniş ölçekli 3 boyutlu kara delik haritası.
Hawking’in geliştirdiği teoriye göre, büyüklüğü Ay’dan küçük olan bir kara deliğin bile en az 1000 mercekleme olayı oluşturması gerekiyordu. Ancak gözlenen kara delikte sadece 1 mercekleme olayı kaydedildi. Bu da ilkel kara deliklerin en fazla yüzde 0,1’inin karanlık madde içerdiği anlamına geliyor olabilir.
Araştırmanın sonucu ise karanlık maddenin, küçük kara deliklerin bir araya gelmesinden daha büyük bir şey olduğunu gösteriyor. Eğer karanlık maddenin ne olduğunu öğrenmek istiyorsak, kara deliklerin etki alanlarını incelememiz gerekiyor olabilir.