Ülkelerin Gıda Sistemlerinin Sürdürülebilirliğini Gösteren Harita

26
4
0
0
0
İklim değişikliği ile birlikte, tarımın verimliliği ve sürdürülebilirliği için gıda sistemlerinde değişiklikler yapmak gerekebilir. Buna dair 20 etkeni göze alan araştırmacılar, tehlike altındaki ülkeleri de gösteren bir harita çıkardılar.

Ne yemeyi seçtiğimiz, iklim değişikliğini etkileyebilir. Tarımdan ticarete kadar büyüyen insan nüfusunu beslemeye yönelik bütün faktörler, gıda sistemimizin ne kadar sürdürülebilir olduğuna etki edebilir. Bu takip edilmesi zor konuda fayda sağlamak ve daha geniş bir bakış açısı elde etmek amacıyla CIAT, bir sürdürülebilir gıda haritası çıkardı.

Haritanın amacı ne?

tarım

Nature'da harita üzerine yazılan yazının ortak yazarı Steven Prager, haritanın en sürdürülebilir ve en az sürdürülebilir gıda sistemlerini göstermekten çok dünyanın gıda sistemlerine geniş bir bakış açısı sağlamak amacıyla farklı ülkelerin neler yaptığını karşılaştırıp izlenmesi gereken siyasal kararların belirlenmesine fayda sağladığını açıkladı. 

'Gıda sistemi' terimi hasattan işleme ve paketlemeye, sevkiyattan tüketime kadar bütün süreçleri içinde barındıran bütün gıda üretim ağını baştan sona kapsayan bir terimdir. Bu araştırma politikaları etkilemek ve zaman içinde gıda sistemi sürdürülebilirliğinde meydana gelen değişiklikleri izlemek için yapılsa da haritaya bakarak dünyanın gıda sistemi ile ilgili çıkarabileceğimiz birkaç çıkarım var. Prager'ın sunduğu çıkarımlardan biri, Kuzey ülkelerinin Güney ülkelerinden daha sürdürülebilir gıda sistemleri olduğu üzerine oldu (harita üzerinde bulunan maviden kırmızıya doğru giden ölçekte mavi yüksek sürdürülebilirliği gösteriyor. Gri ise yeterli veri olmayan yerleri gösteriyor).

harita

Bu bir başka önemli noktayı gösteriyor: Belli, tek bir çözüm biçimi mümkün değil, çünkü ülkeler arasında büyük farklılıklar mevcut. Brezilya, Rusya ve Hindistan gibi büyümekte olan ekonomileri ile karşılaştırılmış ülkeler arasında bile, sürdürülebilirlik seviyeleri değişiyor. Bu yüzden bir ülkenin gıda sistemini daha sürdürülebilir kılmakta izlenen yöntem başka bir ülkede işe yaramayabiliyor.

Gıda sistemi araştırmasında çok fazla tek biçimlilik yok ve CIAT'ın bu harita yoluyla belirtmek istediği şey de bu. Prager, yaptığı bir açıklamada "Anladığımız şeylerden biri, 'gıda sistemleri'; bilim, politika ve aktivist topluluktaki jargonun bir parçası olmaya başladığında, gıda sistemlerinin tam olarak ne olduğu konusunda tam bir anlaşma olmaması oldu. Bizim yaptığımız şey ise sürdürülebilir gıda sisteminin ne olduğunu belirlemek ve gıda sistemlerinin sürdürülebilirliği için göstergelere bakmak oldu." ifadelerinde bulundu.

Araştırmacılar çevre, ekonomi, toplum ve gıda güvenliği ve nutrisyon temalarına uyan 20 gösterge belirledi. Prager, açıklamalarına "Tüm bu alanlara baktığımızda gıda sistemlerinin çevreye fayda sağladığı, ekonomik fırsatlar yarattığı ve insanların sağlığını arttırdığı  yerler konusunda fikir edinmeye başlayabiliriz." ifadelerini ekledi.

Bu harita, aynı zamanda bu konularda ne gibi değişiklikler yapıldığını, değişikliklerin fayda sağlayıp sağlamadığını, nasıl gelişmeler elde edildiğini anlamamızı sağlayan bir belge olarak kalacak. 

Kaynak : https://www.fastcompany.com/90435892/this-world-map-rates-countries-by-the-sustainability-of-their-food-systems
26
4
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
26
4
0
0
0