Suyun İçerisinde Sirk Çadırı Gibi Gözüken Garip Ahtapot (Video)

15
4
2
2
2
Oldukça nadir görülen bir derin deniz ahtapotu araştırmacılar tarafından videoya çekildi. Bu ahtapotun görüntüsü sirk çadırlarını andırıyor. Paylaşılan video, deniz canlılarına ilgi duyanları heyecanlandırdı.

2019 Nautilus keşif araştırma görevindeki araştırmacılar, okyanus derinlerinde yaşayan ve çok nadir görülen Cirroteuthid ahtapotunun görüntüsünü çekmeyi başardı. Güneydoğu Baker Adası açıklarında keşfedilen canlı oldukça ilginç bir görünüme sahip. Genelde yüzeyden 1800 metre aşağıda suda sürüklenen ya da yüzen bu canlı, kollarının ve gövdesinin şekil ile ‘rüzgarda şişmiş bir sirk çadırına benzer’ olarak nitelendirildi. 

Deniz dibinde yaşayan canlıları keşfetmek, yüzeydekileri görüntülemek kadar kolay değil. Zira derin denizlere Güneş ışığı gelmiyor. Bu nedenle derin denizlerde yaşayan canlıları görüntülemek için özel ekipmanlar kullanılması gerekiyor.

ahtapot

Araştırmacılardan biri, bu canlının onlar için gerçek bir şov yaptığını söylerken, bir diğer araştırmacı ise canlının boyunun 20 santimetreden uzun olduğunu söylüyor. Zoolog Mike Vecchione, bu canlının bilinen türler arasından en çok Cirrothauma magna’ya benzediğini belirtirken, bazı isimlendirilmemiş türler olduğunu ve bu canlının onlardan birine ait olabileceğini söylüyor. 

Pasifik Uzak Adalar Doğal Deniz Anıt bölgesi olarak adlandırılan bölgede inceleme yapan araştırmacılar, dünyanın en büyük deniz yaşam bölgelerinden olan bu bölgenin korunması, ABD kıyılarının deniz yaşamı, biyocoğrafik özellikleri, deniz tabanı mineral dağılımı gibi konularda inceleme yapmayı hedefliyor. Böylece ABD’nin kendi kıyılarındaki okyanus tabanı hakkında bilgilerini artırmayı amaçlıyor. 

Ahtapotun bu hareketi neden yaptığı bilinmiyor. Bu şişme hareketi doğal ilerleme şeklinin bir parçası da olabilir, araştırmacıların videoda dillendirdiği üzere kendisini yemek olmak için fazla büyük göstermek istemesi de. Araştırmanın gelecekte hangi keşiflerin yolunu açacağını hep beraber göreceğiz. 

Kaynak : https://www.geek.com/news/watch-deep-sea-octopus-billows-like-a-circus-tent-in-pacific-ocean-1803799/
15
4
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
15
4
2
2
2