Tim Cook, Apple'ın Neden Toplu İşten Çıkarma Yapmadığını Açıkladı

10
4
2
0
0
Apple CEO'su Tim Cook, şirketin neden toplu işten çıkarma yoluna gitmediğini açıkladı. Cook, birkaç ay önce yaptığı açıklamalara benzer şekilde konuştu.

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bugün 2023'ün ilk çeyreğine ilişkin mali durum raporunu paylaştı. Şirketin karlılık durumunu sizlere de aktardık. Ancak CEO Tim Cook'un bugünkü açıklamaları sadece mali durum ile ilgili değildi. CNBC’ye konuşan CEO, şirketin geleceğe yönelik planlarını da paylaştı. Tim Cook, özellikle de Apple'ın işten çıkarma yapıp yapmayacağı ile ilgili dikkate değer açıklamalarda bulundu.

2022-2023 sezonu, teknoloji dünyası için oldukça zorlu geçiyor. Zira şirketlerin maliyetleri artarken kazançları genel olarak düşüş eğiliminde. Hal böyle olunca da Microsoft'tan Google'a ve hatta Netflix'e kadar pek çok şirket, bu sezonu toplu işten çıkarmalarla geçiriyor. Ancak Apple böyle bir şey tam olarak yapmadı. Hatta Tim Cook, toplu işten çıkarmanın Apple için son çare olduğunu söylemişti. Cook'un bugün yaptığı açıklamalar da geçmişteki açıklamalarına benzerdi.

"Bunu son çare olarak görüyorum"

Tim Cook

Tim Cook'un Apple'ın toplu işten çıkarma yapıp yapmayacağına ilişkin açıklamaları şöyleydi: "Toplu işten çıkarmayı son çare olarak görüyorum ve bu nedenle toplu işten çıkarmalar şu anda konuştuğumuz bir şey değil. İşe alma konusunda son derece ihtiyatlı olmaya devam ediyoruz. Artık geçmiştekinden daha düşük bir seviyede işe alım yapıyoruz. Harcadığımız şeylere meydan okumak için doğru olan her şeyi yapıyoruz ve tasarruf etmenin birkaç yolunu daha buluyoruz."

Tim Cook'un birkaç ay önce yaptığı açıklama nasıldı?

Apple neden toplu işten çıkarma yapmıyor

Tim Cook, Wall Street Journal'a verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: "İşten çıkarmaları son çare olarak görüyorum. Asla asla diyemezsin. Ancak maliyetleri elimizden geldiğince başka şekillerde yönetmek istiyoruz."

Yakın tarihli başka bir açıklamaya göre Apple, diğer teknoloji şirketleri kadar eleman almıyor

Yine Wall Street Journal, Ocak 2023'te Apple'ın neden toplu işten çıkarma yapmadığına ilişkin bir rapor hazırlamıştı. Bu raporda Eylül 2019-Eylül 2022 dönemini analiz eden editörler, rakiplerin yüzde 57 ila yüzde 100 büyüme gösterirken Apple'ın sadece yüzde 20 oranında büyüdüğü belirtiliyordu. Yani Apple, rakipleriyle kıyaslandığında zaten çok az eleman alımı gerçekleştiriyordu.

Tim Cook, maaşını kendi isteği ile düşürdü!

Tim Cook

Bundan birkaç hafta önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Tim Cook'un kendi maaşını kendi isteğiyle düşürme yoluna gittiğinden bahsetmiştik. Aslında bu bile Apple'ın neden toplu işten çıkarma yoluna gitmesine gerek olmadığının açık bir göstergesi. Zira alınan kararla Tim Cook, 2023 yılında şirkete 35 milyon dolar bütçe bırakmış oldu. Bu para, yüzlerce çalışanın işinden olmamasını bile sağlayabilecek büyüklükte.

Ancak Apple için toplu işten çıkarma yapmıyor demek tam olarak doğru değil!

Bundan yaklaşık bir ay kadar önce, Apple'ın küçük çaplı bir toplu işten çıkarma yaptığı ortaya çıktı. Ancak buradaki mesele biraz farklıydı. Apple, üst düzey yöneticileri veya beyaz yakalı personelini işten çıkarmadı. Edinilen bilgilere göre işten çıkarılanlar, Apple mağazalarının bakım-onarım işlerine bakıyorlardı ve sayıca da azlardı. Tim Cook, bunu bir toplu işten çıkarma olarak görmüyor.

İşte bugüne dek toplu işten çıkarma yapan şirketlerin tümü:

Peki neden toplu işten çıkarma yapılıyor?

Kaynak : https://www.cnbc.com/2023/05/04/apple-layoffs-are-a-last-resort-tim-cook-says.html
10
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
10
4
2
0
0