Türk Mühendisten Askerlere Kolaylık Sağlayacak Buluş!

1
0
0
0
0
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, askerler için kolaylık sağlayacak önemli bir buluşa imza attı.

Zor şartlarda askerlik yapan vatandaşlarımız için pratik bir çözüm geliştiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, hücum yeleklerine monte edilecek güneş paneli ile askerlere ciddi bir fayda sağlayacak. Güneş panelinin tanıtımını gerçekleştiren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, ürünün çok önemli olduğunu belirterek "Panel esnek ve elastik bir yapıya sahip olduğu için kullanım alanları çok geniş. İnşallah üretime geçildiğinde kullanım alanının genişliği de dikkate alındığında çok ciddi bir istihdama da yol açmış olacak" açıklamasında bulundu.

Projenin sahibi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz ise giyilebilen bu panellerin, bir insanın ihtiyacı olan enerjiyi üretebildiğini belirterek "Ürün nano güneş paneli yeni bir üründür. Bu panel, dünyada bu boyutta yapılan ilk güneş panelidir. Çok esnek bir paneldir. Bu panel 0.5 volt üretiyor. Bir insanın ihtiyacı olan tüm enerjiyi üretebiliyorsunuz. 20 yıllık ömrü var. Telefonunuz şarj edebilir, fener kullanabilir veya acil yardımlar için kullanabilirsiniz. Panel esnek ve kırılmazdır. Sıfırın altında 60 dereceye kadar donmaz. En önemlisi de giyilebilir bir teknolojiye sahiptir. Biz güneş paneli konusunda Çin'e bağımlıyız. Ancak bu bağımlığımız artık bizim üretimimizle Van'da olacak" dedi.

Geliştirdiği güneş panelinin, hayatın her alanında olduğu kadar Mehmetçik için de önemli bir fayda sağlayacağını belirten Dr. Yavuz, "Hücum yeleklerine monte edilebilen ve maliyeti düşük olan paneller sayesinde arazideki askerler birçok cihazlarının enerjisini bundan sağlayabilecek. Ayrıca en önemli özelliği güneş açısından bağımsızdır. Güneş görmediği takdirde yine enerji üretebiliyor. Bunu normal güneş santrallerinde kullanacak hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Üretimi için 2017 yılını beklediklerini ve bu rakamın ilk etapta 35 bin adet olacağını söyleyen Yavuz, "Bir enerji firmasından 35 bin panel siparişi aldık. Biz bu çalışmamızı daha da geliştirerek ay ışığından enerji üreten panel yapmayı planlıyoruz. Denemesini yaptık ve olumlu sonuç aldık" dedi.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0