Türkiye'nin Gündeminden Düşmeyen Bedelli Askerlik Diğer Ülkelerde Var mı?

75
17
10
6
3
24 Haziran seçimlerinin öncesinde olduğu gibi sonrasında da bedelli askerlik gündemimizden düşmüyor. Peki bu sistem dünyada nasıl işliyor?

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon yaşı gelmiş ve askerliğini yapmamış kişi mevcut. Bu bağlamda belli bir bedel ödeyerek askerlik yapılması fikri de gündemden düşmüyor. Dilerseniz dünyanın bilindik ülkelerinde bedelli askerliğe bakışın nasıl olduğuna kısaca göz atalım.

Fransa

Bundan bir süre önce zorunlu askerlik hizmetine son veren Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron seçim dönemlerinde zorunlu askerliği gündemine alacağını belirtmişti. 16 yaşındaki gençlere zorunlu askerlik uygulamasını geri getirmesi beklenen Macron, en az 3 aylık bir süreç planlıyor.

İsviçre

İsviçre'de 18 yaşını dolduran kişiler 34 yaşına kadar askerlik görevini yapmakla yükümlü. 2013’te yapılan referandumda zorunlu askerliğin kaldırılması oylanmış, oy birliği ile bu reddedilmişti. Ülkede aynı zamanda vicdani red uygulaması var. Askerlik bedelli yapılamasa da kamu hizmetiyle yapılabiliyor.

Güney Kore

Güney Kore'de fiziksel açıdan yeterli tüm erkekler, kara kuvvetlerinde 21 ay, hava kuvvetlerinde 24 ay, donanma da ise 23 ay askerlik yapma zorunluluğu var. Her ne kadar sıcak savaş içinde olmasalar da Kuzey Kore ile resmi bir savaşta olan Güney Kore'de çok sıra dışı durumlar haricinde askerlik yapılmaması durumu söz konusu bile değil. En son 2002 Dünya Kupası'nda dördüncü olan milli takım oyuncuları askerden muaf edilmişti.

Brezilya

Brezilya'da 18 yaşını dolduran tüm erkekler askerlik yapmak zorunda. Tıpkı Türkiye'de olduğu gibi üniversitede okuyorsanız askerlik hizmeti ertelenebiliyor. Askerde belli bir maaş, barınak ve yiyecek sağlandığı için fakirlikten kırılan Brezilya için bu hizmet bir şans.

İsrail

İsrail’de askerlik hem kadınlara hem de erkeklere zorunlu. Hatta bu zorunlu askerlik hizmeti ülkede bulunmayan vatandaşlar için de geçerli. Askerlik yapmak istemiyorsanız tek çıkar yolunuz tıbbi bir sorununuzun olması. Ayrıca bazı durumlarda sporcular daha kısa süreli askerlik yapıyor.

Özetle dünya çapında 'bedelli askerlik' diye bir uygulama pek de yaygın değil. A.B.D gibi yazıda geçmeyen ülkelerin birçoğunda askerlik profosyonel bir iş olarak yapılıyor. Ya da askere gitmek istemeyenlerin topluma farklı alanlarda hizmet vermesi sağlanıyor.

75
17
10
6
3
Emoji İle Tepki Ver
75
17
10
6
3