Artık Facebook'taki Mesajlarımızı Facebook Bile Okuyamayacak: Messenger'a Uçtan Uca Şifreleme, 'Tam Anlamıyla' Geliyor

6
5
2
2
0
Sosyal medya devi Facebook, Messenger uygulamasındaki uçtan uca şifreleme özelliğini tüm sohbetler için varsayılan hale getiriyor. Özellik, daha önce kullanıcılar tarafından sadece istedikleri sohbetlerde etkinleştirilebiliyordu.

Verilerimizin güvenliği çağımızın en büyük güvenlik meselelerinden birisi olurken, birbirimize gönderdiğimiz mesajlar dahi bir şekilde korunmak zorunda kalıyor. Bunun sağlanması için günümüzde en büyük aracı teknolojilerden birisi ise uçtan uca şifreleme olarak geçiyor. Fakat bu teknoloji, Meta bünyesindeki WhatsApp’ta bulunurken, aynı şirketin bir diğer mesajlaşma uygulaması Messenger’da 'tam anlamıyla' bulunmuyordu.

Bugün ise o beklenen haber sonunda geldi. Facebook, paylaştığı yeni duyurusunda uzunca süredir talep edilen uçtan uca şifreleme özelliğinin Messenger uygulamasında varsayılan olarak yer alacağını açıkladı. Şirket, özelliğin bu hafta itibarıyla ‘bazı kişilerle yapılan’ sohbetlerde test edilmeye başladığını ifade etti.

Tüm sohbetlerde uçtan uca şifreleme aktif olacak:

facebook

Uçtan uca şifreleme özelliği, aslında bugüne kadar Messenger’da bulunuyordu. Fakat özelliğin aktifleşmesi için kullanıcının bu özelliği kendisinin açması gerekiyordu. Kullanıcılar, yalnızca istedikleri sohbetlerde bu özelliği aktifleştiriyorlardı. Önümüzdeki günlerden itibarense özellik, tüm sohbetlerde otomatik olarak etkinleştirilmiş olacak ve kapatmak mümkün olmayacak.

Nedir bu uçtan uca şifreleme?

End-to-end encryption (E2EE) olarak anılan uçtan uca şifreleme, Mesajların yalnızca gönderici ve alıcı tarafından görüldüğü bir iletişim sistemidir. Bu sistem, bu özelliğiyle aynı zamanda Facebook’un dahi sizin konuşmalarınızı görmesini engelliyor. Fakat aynı zamanda özellikle kolluk kuvvetlerinin mesajlara ulaşamaması nedeniyle hükümetlerden de tepki topluyor.

Uçtan uca şifreleme hakkında tüm detaylara ulaşmak için:

Kaynak : https://www.theverge.com/2022/8/11/23301275/facebook-messenger-end-to-end-encryption-default-test-e2ee-privacy-security-plans
6
5
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
6
5
2
2
0