Unity Patronundan Oyun Geliştiricilerini Ayağa Kaldıran Fiyat Politikası Hakkında Açıklama Geldi

54
3
0
0
0
Oyun motoru Unity, geçtiğimiz hafta duyurduğu yeni ödeme politikasıyla ilgili açıklama yaptı. Ekip, geliştiricilerden özür diledi. Yapılan açıklamada, politikanın güncelleneceği ve yeni bir açıklama yapılacağı belirtildi.

Geçtiğimiz hafta sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, ünlü oyun motoru Unity'nin aldığı yeni bir karardan bahsetmiştik. 1 Ocak 2024 itibarıyla geçerli olacak bu karar kapsamında geliştiriciler, şirkete indirme başına ödeme yapmak zorunda kalacaklardı. Üstelik aynı oyuncu bir oyunu 2 cihaza birden yüklerse veya silip geri yüklerse, geliştirici bunun için de ödeme yapacaktı. Çarşamba günü bunun geliştiriciler tarafından tepkiyle karşılandığını aktarmıştık.

Bugünse konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Konuyla ilgili yeni bir açıklama yapan Unity Create patronu, sektör paydaşlarında yarattıkları kafa karışıklığı için özür diledi. Bu bağlamda; politikaları yeniden güncelleyeceğini aktaran ekip, birkaç gün içerisinde yeni bir açıklama yapılacağını açıkladı. O karar da yakın zamanda ortaya çıktı.

Unity Create Patronu Marc Whitten, paylaşılan blog post'unda yeni maddeleri açıkladı.

Yapılan açıklamada şu maddeler yer alıyor:

  • Unity Personal planı ücretsiz kalacak ve bu plandaki;
    • Made with Unity ibaresinin kullanım zorunluluğu kalkacak
    • Azamı kazanç miktarı 100 bin dolardan 200 bin dolara çıkacak
    • 12 ay içinde 1 milyon dolardan az gelir elde eden oyunlar için ücret istenmeyecek ve bu istisna hâlihazırda var olan oyunlar için de geçerli olacak

Belirli bir yükleme ve gelir miktarına ulaşan geliştiricilerin tabi tutulduğu Runtime Fee isimli ücretlendirme modeli, Unity'nin yeni LTS sürümüyle 2024 ve sonrasında devam edecek. Şimdiki oyunlarSöz konusu gelişmeler özellikle de küçük çaplı oyun geliştiricilerini sevindirmiş ve oyun dünyasına bir nefes aldırmış olsa da sektördekiler, bunun gelecekte daha kötü şekilde dönme ihtimali yüzünden endişeli. Bakalım Unity, bir gecede kaybettiği güveni bu adımlarla tekrar toplayabilecek mi.

Unity tarafından daha önce yapılan açıklama da şöyleydi:

Sizleri duyduk. Salı günü açıkladığımız yeni ücretlendirme politikasının neden olduğu kafa karışıklığı ve endişeden dolayı özür dileriz. Ekip üyelerimizle, topluluğumuzla, müşterilerimizle ve ortaklarımızla konuşuyoruz. Onları dinliyoruz ve politikada değişiklikler yapacağız. Birkaç gün içerisinde güncellemeyi paylaşacağız. Dürüst ve eleştirel geribildirimleriniz için teşekkür ederiz.

Yeni ücretlendirme politikası neler içeriyordu?

Unity, şu ana kadar "Pro", "Enterprise" ve "Industry" gibi birkaç abonelik paketi sunuyordu. Geliştirici, kendine en uygun paketi seçip buna göre ödeme yapıyordu. 1 Ocak 2024'te bu durum değişecek. Geliştirici, satın aldığı abonelik paketinin yanında indirme başı ücret ödeyecek. İndirme başına ücret, satın alınan abonelik paketi ve oyunun satıldığı pazar gibi hususlar için de değişebilecek. Bu bağlamda; bir geliştirici bir oyunun her indirmesi için 0,005 dolardan 0,2 dolara kadar ödeme yapmak durumunda olacak.

Unity

Unity'nin resmi internet sitesinde yapılan açıklama, geliştiricileri ayağa kaldırmış durumda. Öyle ki bazı geliştiriciler, bunun kötüye kullanılabileceğini söylüyorlar ki haklılar. Yapay zekâ destekli bir algoritma, bir geliştiricinin hedef alınmasını ve hayali indirmeler yaptırılmasını sağlayabilir. Bu da geliştiricinin maddi açıdan zarara uğramasına yol açacaktır. Öte yandan; küçük çaplı bağımsız geliştiriciler bundan kaynaklı olarak gelir kaybına uğrayacaklarını söylüyorlar.

Geliştiricilerin tepkileri bunlardan ibaret değil. Korsan ve demo sürümler de karar nedeniyle tartışma konusu oldu. Bazı geliştiricilerse aniden alınan ve sadece birkaç ay sonra uygulanacak olan kararın geliştiricileri "mecbur" bıraktığını savunuyorlar. Neticede yayınlanmış veya yayınlanmamış herhangi bir oyunu başka bir oyun motoruna taşımak kolay bir iş değil.

Unity kendini savunuyor ama belirsizlikler çok fazla...

Unity fiyat tablosu

*Unity tarafından paylaşılan yeni fiyat tablosu.

Unity, söz konusu kararın nedenlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ayrıca geliştiricilerin korunmaya devam edileceği de söylendi. Yaptığı savunmada bir oyun her indirildiğinde Unity Runtime hizmetinin yeniden yüklendiğini söyleyen Unity, motoru iyileştirmek için gelirlerini artırmak zorunda olduklarını vurguladı. Ek ücretlendirme sisteminin belirli eşikler aşıldığı zaman devreye gireceğini anlatan şirket, bunun geliştiriciler üzerinde çok da büyük bir gelir kaybına yol açmayacağını savunuyor.

Bunu şöyle izah edelim; diyelim ki Unity Plus kullanan bir geliştirici var. Bu geliştirici, 200 bin dolar gelir ve 200 bin indirme elde ettikten sonra her indirme için 0,2 dolar ödeme yapmak zorunda kalacak. Pro aboneliği alan bir geliştirici ise eşik aşıldıktan sonra 100 bine kadar olan indirme için 0,15 dolar, 100.001 ila 500 bin arasındaki her indirme için 0,075 dolar ödeme yapacak. Son olarak; Unity'nin geliştiriciler için bir raporlama sistemi oluşturacağını da söyleyelim. Geliştirici, bu sistem üzerinden sahte indirmeler ile ilgili bildirimde bulunabilecek. Tabi bu sistemin etkili olup olmayacağını şu an için bilemiyoruz...

Kaynak : https://unity.com/pricing-updates
54
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
54
3
0
0
0