Veri Depolamada Çığır Açması Beklenen Yumuşak Rubik Küpü

16
6
5
2
2
Rubik küpüne benzeyen ancak kendini iyileştirebilen hidrojelden yapılma bir yapı, gelecekte büyük miktarda verinin saklanabilmesi ve hastaların sağlık durumunu kontrol edebilmeleri için büyük potansiyel taşıyor. Bu renkli hidrojel küp, Teksas Austin Üniversitesi’nde geliştirildi.

Hepimiz hayatımızın bir döneminde rubik küp görmüşüzdür. Her yanında dokuz küçük kare bulunan bu yapıyı çevirerek altı yüzünün tamamında aynı renklerden oluşan yüzeyler elde etmeye çalışırız.

Benzer bir yapı oluşturan araştırmacılar, sert plastik yerine kendini iyileştirme yeteneği de bulunan hidrojel kullandılar. Bu renkli hidrojel küp, veri depolamada ve hastaların durumlarının kontrol edilmesinde kullanılma potansiyeline sahip.

hidrojel-küp

Hidrojel, büyük oranda su depolayabilen ve yapısındaki bağlar koptuğunda tekrar oluşturabilen yumuşak bir malzemedir. Araştırma ekibi bu malzemeyi, fiziksel objelere yeni veriler depolamanın bir yolunu bulmak için kullandı.

Araştırmacılardan biri olan Teksas Austin Üniversitesi Kimya Profesörü Jonathan Sessler, Advanced Materials adlı dergide yayımlanan makalede “İki boyutlu düzlemde desenlere veri saklamak için kullanılan siyah beyaz renkli QR kodları düşünün. Bilgileri, teorik olarak çok daha fazla bilgi yoğunluğuna sahip olan üç boyutlu ve renkli bir yapıya yükleyebilmenin yollarını arıyoruz” diye yazdı.

Teknik olarak bir rubik küpün tam 43 kentilyon (10 üzeri 18=1 kentilyon) farklı durumu bulunabiliyor. Bir küp çok büyük miktarda veri saklayabilir. Zamanla yapısı değişebilecek olan hidrojel küp, 24 saat içerisinde bir yapı oluşturacak.

hidrojel-rübik-küp

Araştırmayı yöneten Xiaofan Ji, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde birlikte çalıştığı Ben Zhong Tang’ın keşfettiği yeni bir renkli nokta yapısını kullanarak küpleri boyadı. Küplerin üretiminde araştırmacıları en çok zorlayan şey, elle şekillendirilebilecek kadar kolay şekillendirilebilen ancak bir arada durabilecek güçte bir yapı oluşturmak olmuş.

Araştırmacılar, bu yöntemin veri saklanmasında kullanılabilmesi için henüz çok zaman olduğunu ve daha gelişmiş araştırmalar yapılması gerektiğini söylüyorlar.

Sessler, 1980’lerde rubik küpü üzerine araştırmalar yapmıştı. Bir küpü çözmesinin 10-20 dakika arası süreceğini söyleyen bilim insanı, hidrojel küp söz konusu olduğunda kimyanın gücünü kullanarak hile yapabildiklerini söylüyor.

Küpü aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Kaynak : https://www.futurity.org/hydrogel-rubiks-cube-data-storage-2127422-2/
16
6
5
2
2
Emoji İle Tepki Ver
16
6
5
2
2