Bugüne Kadarki En Güvenli Volvo: Karşınızda, Tüm İhtişamıyla Elektrikli EX90!

42
4
3
1
0
Araçlarının sağlamlığı ile bilinen Volvo, XC90 serisinin yerini alacak olan elektrikli SUV modeli EX90’ı tanıttı. İşte Volvo'nun yeni SUV'u ile ilgili tüm detaylar...

İsveçli otomobil üreticisi Volvo, bundan yaklaşık bir ay önce bazı açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamalarda, elektrikli SUV modeli EX90 isimli bir modelden bahsedilmişti. Bugünse beklenen oldu ve Volvo EX90 resmen tanıtıldı.

Geçmişte yapılan açıklamalar, Volvo EX90'ın bugüne kadarki en güvenli model olacağını gözler önüne seriyordu. Ayrıca bu otomobil, sahip olduğu teknolojilerle de benzersizdi. Örneğin araçtaki LiDAR teknolojisi, 250 metre ötedeki bir yayayı bile algılayabilecek düzeydeydi. Şirkete göre kullanılan tüm teknolojik donanım, ciddi kazaları %20, genel olarak kazaları da %9 oranında azaltabilecek potansiyele sahip.

Karşınızda Volvo EX90

Volvo EX90

Aracın tasarımına devam etmeden önce, teknolojik donanımdan devam edelim. Bu elektrikli SUV'un iç kısmında iki kamera ve sensörlere yer veriliyor. Bunun nedeni, sürücünün yorgun veya alkollü olup olmadığını tespit etmek. Otomatik olarak çalışacak sistem, bir anormallik tespit ettiğinde sürücüyü uyarmaya başlayacak. Uyarıların önemsenmemesi durumunda otomatik olarak duracak olan Volvo EX90, ikaz ışıklarını yakacak.

Volvo

Volvo'nun yeni SUV modeli, çok sayıda etkileyici özellikle donatılmış durumda. Bunlardan bir tanesi de çift yönlü şarj. Bugün piyasadaki pek çok elektrikli otomobil, evlerin önüne yerleştirilen ekipmanlarla şarj ediliyor. Volvo EX90 ise bunu çift taraflı yapacak. Diyelim ki evinizin elektriği kesildi: Volvo EX90'ı jeneratör gibi kullanabileceksiniz.

Volvo EX90

Gelelim tasarıma; mevcut Volvo modellerinde tercih edilen tasarım dili, EX90'da da karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda; C40 ve XC40'ta bulunan kapalı ızgara tasarımı, EX90'da da bizleri karşılıyor. Ayrıca Volvo'nun diğer SUV'larındaki LED far tasarımı da EX90'da tercih edilmiş durumda. Gövdeye gömülü kapı kollarıyla sunulan SUV'un arka aydınlatması da Volvo'nun diğer elektrikli modellerininki ile tamamen aynı sayılır

Volvo

Aracın iç kısmına geçtiğimizde ise nispeten sade bir tasarımla karşılaşıyoruz. Tamamen dijital gösterge ekranı ile gelen Volvo EX90, bu gösterge ekranında yol durumunu da gösteriyor. Orta konsola baktığımızda ise devasa büyüklükteki (14.5 inç) bilgi-eğlence ekranı ile karşılaşıyoruz. SUV ile ilgili tüm bilgiler, dokunmatik yapıdaki bu ekran üzerinden takip edilebilecek. Kablosuz Apple CarPlay destekli SUV'daki bilgi-eğlence ekranının Google Asistan desteğine sahip olduğunu, böylelikle sesle kontrol edilebileceğini belirtelim.

Volvo

Kaputun altına baktığımızda ise Volvo'ya yaraşır motor seçenekleri görüyoruz. WLTP standartlarına göre 600 kilometre menzile sahip olan SUV, 380 kW (517 hp) gücünde ve 910 Nm tork değerine sahip olan çift motor taşıyor. Araç 30 dakikadan kısa süre içerisinde yüzde 10'dan yüzde 80'e kadar şarj olabilecek.

Volvo

Volvo, ayrıntılı bir fiyat açıklamasında bulunmadı. Ancak Volvo'ya göre baz model olmayan bir EX90, 80 bin doların daha altında fiyatlanacak. Şirkete göre EX90'ın ilk teslimatları, 2024'ün ilk dönemlerinde gerçekleştirilecek.

Kaynak : https://www.caranddriver.com/news/a41311929/volvo-ex90-release-date/
42
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
42
4
3
1
0