Türkiye’nin İlk Yerli Telefonu Aselsan 1919 Hakkında Tartışmalı Anket Sonucu

179
24
8
4
4
Ülkemizin en köklü askeri firmalarından olan Aselsan’ın 1990’lı yılların sonuna doğru piyasaya sürdüğü 1919 isimli cep telefonu, Twitter’da paylaştığımız flood sonrasına gündem yarattı. Bu konu hakkında takipçilerimizin fikrini almak için başlattığımız anketin sonuçları ise daha önemli bir tartışmayı gündeme getirdi.

Webtekno Twitter hesabından her hafta teknoloji tarihine ilişkin önemli bilgiler içeren flood serileri paylaşıyoruz. Geçtiğimiz hafta derleyip paylaştığımız, Türkiye’nin ilk yerli telefonu Aselsan 1919 floodu ise çok sayıda geri bildirim aldı.

Aselsan’ın bir devlet şirketi olarak girdiği yolda 1919 ve 1920 adındaki iki cep telefonu, Nokia ve Ericsson gibi şirketlere kafa tutmaya yetmişti. Kısa sürede 50 bin satış barajını aşan cihazlar uluslararası pazar girdiklerinde büyük ilgi görmüşlerdi. Tam da bu sırada Nokia gibi şirketlerin baskısı, dağıtım ağındaki sorunlar ve patent davaları Aselsan’ın önünü kesti. Cihazların üretimi durdu, Böylece Samsung ya da Apple gibi küresel bir şirket olma ihtimali kalmadı.

aselsan

Aselsan için o dönem umut kalmadı. Bu konuda takipçilerimize yönelttiğimiz anket şu şekildeydi:

6.865 kişinin fikir belirttiği bir ankette, sonuçların birbirlerine bu kadar yakın olması büyük bir tartışma konusu. Katılımcıların sadece %51’i Aselsan’ın global bir şirket olabileceğini söylüyor. Elbette günümüzde böyle bir ihtimal çok zayıf. Diğer taraftan katılımcıların önemli bir kısmı da Aselsan’ın geçmişte yaşananlar gerçekleşmemiş olsaydı bile global şirket olamayacağını belirtiyorlar.

İşin rekabet kısmına gelince tüm renkler değişiyor. Zira kapital pazarda rekabet, devlet şirketlerinin yapmakta zorlanacağı bir husus. Günümüzün en büyük şirketleri, özellikle Batılı olanların devletlerinden bağımsız olduklarını, kendi iç ekonomilerinde rekabet ettiklerini görüyoruz. Bu şirketler (Apple, Samsung, Huawei), her ne kadar ülkelerini temsil etseler de aslında devletlerinden uzakta işleyen, bağımsız tasarlayıp üreten, pazarlama stratejileri geliştiren organizasyonlardır.

Aselsan 1919’un kısa başarı hikayesine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

179
24
8
4
4
Emoji İle Tepki Ver
179
24
8
4
4