Windows, macOS ve Ubuntu Kıyaslandı: İşte En İyi Performansı Sunan İşletim Sistemi

212
72
36
23
13
Uzmanlar, son tüketicilerin kullandığı en popüler üç işletim sistemini kıyasladı. Windows 10, Ubuntu 19.10 ve macOS 10.15'in kıyaslandığı testlerin sonucunda, kimsenin beklemediği bir sonuca ulaşıldı.

İşletim sistemleri, kullanmakta olduğumuz akıllı telefon veya bilgisayar gibi teknolojik ürünlerde çok büyük bir önem arz ediyor. Çünkü bu sistemlerin sahip oldukları çalışma mekanikleri, tüketicilere aynı donanım kullanılsa bile daha farklı bir performans sunabiliyor. Hal böyle olunca da tüketiciler, kullandıkları işletim sisteminin diğer işletim sistemlerine göre farklarını ve hangi işletim sisteminin en iyi performansı sunduğunu merak ediyorlar. 

Şimdi ise dünyanın en popüler üç işletim sistemi Windows 10, Ubuntu (Linux tabanlı) ve Apple'ın sahip olduğu macOS işletim sistemleri kıyaslandı. Kıyaslamalar, tek bir bilgisayarda yapıldı ve işletim sistemleri, 80'den fazla kriterde karşıya getirildi. Dilerseniz ilk olarak testlerde kullanılan bilgisayarın özelliklerine, ardından da performans testi sonuçlarına bakalım.

windows macos ubuntu

Test ekibi, üç işletim sistemini de kıyaslayabilmek için bir MacBook Pro kullandı. Bu MacBook Pro, Intel Core i7-6700HQ Skylake işlemciye, 2 adet 8 GB'lik RAM'e, 250 GB Apple SSD'sine ve AMD Radeon Pro 450 ekran kartına sahipti. İşletim sistemleri ise sunulan son güncellemelere sahipti ve bir testin sona ermesinin ardından MacBook Pro'ya format atıldı. Yapılan testlerde Windows 10, Ubuntu 19.10 ve macOS 10.15 işletim sistemleri kullanıldı.

Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen testlerde her üç işletim sisteminin de oyun performansları, grafik performansları, internet tarayıcı performansları, yazılım geliştirme performansları gibi kriterler kıyaslandı. Yapılan karşılaştırmaların sonucunda uzman ekip, nihai bir sonuca ulaşarak hangi işletim sisteminin çok daha iyi bir performans sunduğu sonucuna ulaştı.

  • Not: Ekip, test işlemlerini yapabilmek için farklı farklı test platformlarını kullandı. Dolayısıyla da bu durum, test sonuçlarının fazlasıyla güvenilir olduğu anlamına gelmektedir.

İşte yapılan testlerin sonuçları

Ekibin test ettiği performans kriterlerinden ilki oyunlardı. Tahmin edilebileceği üzere Windows 10'un oyun performansı hem macOS hem de Ubuntu'dan çok daha iyi bir sonuç gösterdi. Dünyanın en popüler oyunlarından olan Dota 2'de yapılan testlerde Windows 10'u Ubuntu takip etti. macOS ise oyun performansında sonuncu oldu.

Dota 2

Popüler işletim sistemlerinin kıyaslandığı testteki ikinci önemli kriter ise genel grafik performansıydı. Bu kriterde sonuçlar ilginç bir şekilde bazı farklılıklar gösterdi. Testin çoklu küreler etabında Windows daha iyi bir performans sunarken iki boyutlu Java görsellerinin oluşturulması sırasında yazıların üretiminde macOS, görsellerin üretiminde ve render vektörlerin oluşturulmasında Ubuntu daha iyi sonuç gösterdi. Windows bu konuda beklenen etkiyi gösteremedi.

İnternet tarayıcıları konusunda ise test ekibi, dünyanın en popüler iki internet tarayıcısını da kıyasladı. Firefox kullanımında en iyi performansı kez macOS verdi. Ubuntu, Firefox tarayıcısının kullanımında rakiplerine oranla geride kaldı. Google Chrome kullanımında ise Windows 10 pek çok kez rakiplerini geride bırakmayı başardı. Google Chrome performansı konusunda ikincilik, kimi zaman macOS kimi zaman ise Ubuntu'ya aitti.

Chrome

Tüm bu testlerin ardından ortaya çıkan nihai sonuç ise Ubuntu 19.10'un en yüksek performans sunan işletim sistemi olduğuydu. Yapılan testlerden alınan tüm puanların aritmetik ortalaması alındığında Ubuntu 19.10'un 16.993 puan aldığı ortaya çıktı. Windows 10, yapılan testlerin ortalamasında 15.522 puan almayı başarırken macOS ise bu testlerin sonucunda 13.121 puan almış oldu.

İşte yapılan testlerin aritmetik ortalamalı sonucu

test sonuçları

Kaynak : https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=macos1015-win10-ubuntu
212
72
36
23
13
Emoji İle Tepki Ver
212
72
36
23
13