Yabancılara Ait Olduğu Düşünülse de Yerli Olan 10 Marka

452
57
16
14
11
Bazen kelimelerin yapısı ya da harflerin dizilişi insanı çok yanıltıyor. Türkiye’nin uluslararası pazarda faaliyet gösteren aslın çok fazla markası var. Bu markalardan büyük kısmını henüz çoğu vatandaşımız bile tanımıyor. Ancak onların hepsi yerli ve milli gururlarımız.

Yapılan iş ne olursa olsun marka olabilmek, insanların aklından çıkmamak için rekabet edebilmek çok zor. Günümüzde faaliyete yeni başlamış her şirketin en büyük sorunu bilinirliktir. Firmalar, bünyelerindeki markaları unutulmaz kılmak adına milyonlarca dolarlık yatırımlar yaparlar. 

Bazı durumlarda da markaların bilinir olması, faaliyet gösterdikleri pazardaki tüketici alışkanlıkları ile ilişkilidir. Eğer o pazardaki tüketiciler neyi nereden aldıklarını önemsiyorlar, tercihlerini etikete göre yapıyorlarsa marka olmak kolaydır. Ne yazık ki bu durum ülkemizde pek öyle değil. Hatta bazen dünyaya kolayca açılabilmek için farklı isimler tercih etmiş markaları bile yabancı kökenli zannediyoruz. Halbuki onlar yanı başımızdalar.  

Sizin için yabancı sandığınız, ancak türk olan 10 markayı derledik:

Yu-Ma-Tu:

Akıllara Asya kökenli bir markayı çağrıştırsa da Yu-Ma-Tu, aslında 40 yıllık bir Türk firmasıdır. Hatta merkezi İstanbul Bağcılar'da bulunuyor. Firmanın çeşitli elektronik ürünleri var. Adının Yusuf, Mahmut ve Tuncay adındaki üç ortaktan geldiği biliniyor.

dyo:

1927 yılında ilk mağazası açılan boya kimyasalları firması DYO, aslında Dursun Yaşar ve Oğulları anlamına geliyor. Bu markayı ise 1954'te açılan ilk fabrikayla aldı.

Schafer:

Shaffer aslında Alman kökenli bir züccaciye firmasıydı. 2009 yılında Aslan Ticaret tarafından satın alındı ve 80 ülkeye ihrac edilen bir dev haline geldi. Sonradan yerli olup başarıya koşan bir marka olarak tarihe geçti. 

Mado:

168 yıllık bir firma olan MADO'nun açılımı Maraş Dondurmacıları.

Pastavilla:

İtalyan değil, Türk bir marka. 1928'den 1992'ye kadar Kartal Makarna, sonrasında Pastavilla.

Madame Coco:

İlhan Tanacı tarafından kurulan ev tekstili firması Madame Coco, Fransız ev kültürünü yansıttığı için bu şekilde isimlendirilmiş. Tanacı'nın diğer markası ise English Home.

Vakko:

İstanbul Fatih'te Yahudi asıllı Türk iş adamı Vitali Hakko tarafından kurulmuş yerli bir giyim markasıdır. 

Gratis:

Latince 'bedava' anlamına gelen Gratis, kişisel bakım perakendeciliğine giren Demir Sabancı'nın bir girişimi.

Godiva:

Aslında Belçika kökenli çikolata firması olan Godiva, 2007 yılında Ülker'e de sahip olan Yıldız Holding tarafından satın alındı.

edelkrone:

Kamera aparatları üreten bir endüstriyel tasarım firması olan edelkrone, Ankara merkezli bir Türk girişimi. Ürettiği aparatları pek çok Hollywood filminde de kullanıldı. Onların hikayesini YouTube kanalları Başka Bir Şey'den biliyoruz. 

452
57
16
14
11
Emoji İle Tepki Ver
452
57
16
14
11