Yeni Geliştirilen Bir Tükürük Testi Sayesinde Prostat Kanseri Riski Fazla Olan Erkekler Belirlenebilecek

5
3
2
0
0
Henüz devam eden çalışmalara göre, prostat kanserine yakalanma riskine dair oranların belirlenebilmesi için oldukça basit bir tükürük testi yapılacak.

İngiltere ve ABD'de bilim insanlarının ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma, ileride prostat kansrerinde risk grubunda yer alan erkeklerin belirlenmesinin çok daha kolay olacağını müjdeliyor. Erkeklerde en sık rastlanan kanser türü olan ve özellikle 50'li yaşlardan sonra sürekli olarak denetlenmesi gereken prostat kanseri, son yıllarda yapılan pek çok çalışma sayesinde erken evrede teşhis ve tedavi edilebilir durumdaydı.

Nature Genetics isimli dergide yeni yayınlanan çalışmaya göre, risk grubunda yer alan erkeklerin neden 'genetik olarak daha yatkın olduğunu' saptanmış durumda ve bu verilere dayanılarak gelecekte çok daha erken teşhis ve risk oranı belirlemek mümkün olacak.

Uluslararası araştırma ekibi, önceki çalışmalardan elde edilen kayıtlı 70.000'den fazla insanın genlerine bakmak için yeni bir DNA analizi tekniği kullandı. Araştırma havuzunda yer alan örneklerden 45.000'inde kanserli hücre bulunurken, 25.000'inde kanser oluşumu yoktu. Araştırma ekibi de iki ayrı grup halinde incelemeler gerçekleştirdi ve karşılaştırmalar yaptı.

Araştırma sonucunda, daha önce prostat kanseri ile ilişkilendirilmemiş 63 farklı değişken saptadılar. Bu sonuçlar daha sonra toplam genetik risk oranı oluşturabilmek için, 60.000 kişi arasından elde edilen prostat kanseriyle ilgili yüz genetik varyantla birleştirildi. Bu değişkenlerin DNA'da tespit edilebilmesini sağlamak için ise basit bir tükürük testi tasarlandı.

Tüm bu sonuçlar bir araya geldiğinde ise 150'den fazla tanımlanmış değişken sayesinde risk oranı yüksek olan erkeklerin belirlenebilmesi umut ediliyor. Rakamlar ve testin geleceği henüz netleşmiş değil, ancak araştırmayı yürüten Case Western Reserve Üniversitesi'nden bilim insanlarına göre araştırmanın geleceği parlak.

Eğer beklenen şekilde ilerleme kaydedilebilirse, bu sayede prostat kanseri için özellikle 50'li yaşlarda yapılmaya başlanan ve ortalama 2 senede bir tekrarlanması gereken testlerin sayısının azalacağı ve kanser riski olan kişinin bunu çok daha erken öğreneceği söyleniyor.

İngiltere Kanser Araştırma Enstitüsü'nde görevli Ros Eles konu ile ilgili olarak 'DNA testinden kanser riskini öğrenebilmeyi gerçekten başarırsak, bir sonraki adım hastalığı önleyebilmek için genler üzerinden araştırma yapmak olur'' diyerek, kanser ve gen arasındaki bağın anlaşılması durumunda atabileceğimiz kritik adımları vurguladı.

Kanser tüm dünyada bölge ayırmaksızın en yaygın olan hastalıklardan biri ve ne yazık ki biyolojik kaynağı ve önlenmesi konusunda bilgilerimiz hala sınırlı. Ancak bilim ve teknoloji gelişerek tıp bilimiyle entegre bir şekilde çalışmaya devam ettikçe, gelecekte kanseri de yenebileceğimiz umudu sürekli olarak artıyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/an-experimental-spit-test-could-identify-men-most-at-ri-1826731664
5
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
2
0
0