Yerçekimsiz Ortamda Yarış Aracı Lastiği Nasıl Değiştirilir?

27
9
6
1
0
Red Bull Formula 1 takımı, Rusya’da kozmonotların eğitimi için kullanılan bir uçakta bir yarış arabasının tekerleklerini değiştirdi. Süreç, bir miktar değişiklik yapmayı gerektirdi.

Formula 1 yarışlarında gerçekleştirilen bir pit stopta lastiklerin değiştirilmesi, araca yakıt ikmali yapılması gibi işlemler sadece birkaç saniye sürüyor. Bütün bu süreç tabii ki dünyadaki pistlerde yaşanıyor. Yerçekimsiz ortamda ise işler biraz daha karışık hale geliyor. 

Bu yıl yarışlarda ne markalar ne de pilotlar şampiyonasını kazanamasa da dikkat çekmeyi başaran Red Bull Racing, Temmuz ayında gerçekleştirilen Almanya etabında sadece 1.88 saniyede tekerlekleri değiştirerek kırdıkları rekoru, Brezilya’da 1.82 saniye ile daha da hızlandırmıştı. 

Uzayda pit stop

red bull pit stop

Yarışlarda her saniyenin önemi var, haliyle pit sürelerinin kısa olması da ekipler için oldukça önemli. Ekiplerin performansları en iyi dans ekipleri kadar senkronize ve akıcı olmak zorunda. Bu uyumun görüldüğü yerler arasına artık Rusya’nın Ilyushin II-76 MDK adlı kozmonot eğitim uçağı da bulunuyor. 

Bu ilginç olay hakkında konuşan Red Bull Racing destek ekibinden Mark Willis, sürecin aynı şekilde işleyeceğini düşündüklerini, ne kadar zor olduğunu tahmin edemediklerini söyledi. Ekip, 2005’ten kalma bir yarış otomobiliyle deneme yaparken, pit esnasında araca çok da zarar vermemek için de çabalamaları gerekti. 

3 yıllık rüya

red bull racing

Aslında bu fikir 3 yıldır ekibin aklında yer alıyordu. Ancak zamanlama, izinler, lojistik çözümleri gibi nedenlerle süreç bu kadar uzadı. Aradan geçen süreden sonra ekip, en iyi bildikleri işi en bilmedikleri ortamda yapmaya hazırdı. 

Genelde uzaya gönderilen insanlar, yolculuk öncesinde bu aracın kabininde çizdikleri parabolanın ardından 20 saniye kadar süreyle ağırlıksız olarak kalıyorlar. Red Bull ekibi ise ilk denemelerde öncelikle ortama alışmak ve temelleri kavramak için zaman harcadı. Ardından da bu garip ortamda işlerini nasıl yapacaklarını düşünmeye başlayan ekip, çeşitli değişikliklerle karşılaştı. Bunlardan ilki, aracı kaldırmaya gerek olmaması ve aracın sabit bir yerde durmasının gerekmemesi idi. Lastikleri değiştiren ekip üyeleri, araca yaslanarak aracın “uçup gitmesini” engellemek durumunda kalmıştı. 

İşleri tamamen baş aşağı dönen ekip çalışanları da oldu. Genelde bir ekip üyesi aracın üstüne eğilip sabit kalmasını sağlar. Uçakta ise bu görevli tavanda ters durarak aynı işi yapmak zorunda kaldı. 

Ekibin yaptığı iş hiç kolay değildi, haliyle de rekor kırdıkları sürelere yaklaşamadılar bile. Yine de ekip süreci 20 saniyenin altında tamamlamayı başardı. Willis, “Bir nedenden dolayı her şey yavaş gerçekleşiyor. Bedeninizin evrimleştiği ortamın dışındayken aynı hızda çalışamıyorsunuz.” dedi. Willis ayrıca geleneksel pit stopların da artık sıkıcı geldiğini ekledi.

Kaynak : https://www.wired.com/story/change-tires-race-car-zero-gravity/
27
9
6
1
0
Emoji İle Tepki Ver
27
9
6
1
0