Yıldızlararası Bir Kuyruklu Yıldız, Hızla Dünya'ya Yaklaşıyor

33
2
2
1
0
Geçtiğimiz aylarda gökbilimciler tarafından başka bir sistemden geldiği tespit edilen 21/Borisov kuyruklu yıldızı Güneş Sistemi’ndeki seyahatine devam ediyor. Yıldızlararası kuyruklu yıldız, önümüzdeki günlerde Dünya’nın da yakınından geçecek.

Güneş Sistemi, ilginç bir ziyaretçiyi misafir ediyor. Yıldızlararası kuyruklu yıldız 21/Borisov, Güneş Sistemi’ndeki geçişine devam ediyor. 8 Aralık tarihinde de kuyruklu yıldız, Dünya’ya en yakın geçeceği noktada olacak. Bir saat boyunca sürecek geçiş için gökbilimciler, hazırlanmaya devam ediyorlar. 

21/Borisov, Güneş Sistemi’nden geçen ilk yıldızlararası kuyruklu yıldız değil. 2017 yılında Oumuamua ismi verilen bir yıldızlararası kuyruklu yıldız, Güneş Sistemi’nden geçmişti. Ancak bilim insanları kuyruklu yıldızı yeterince erken fark edemedikleri için Oumuamua hakkında elimizde çok az bilgi var. Oumuamua’nın bir asteroid mi yoksa buzlu, tozlu bir kuyruklu yıldız mı olduğu konusundaki bilgiler bile elimizde şu anda yetersiz. 

Yıldızlararası nesnelerden elde edilecek bilgiler ile başka galaksiler hakkında bilgiler elde edilebilir. Başka galaksilere yolculuğun imkanının şu anda olmamasıyla başka galaksilerden Güneş Sistemi’ne gelen nesnelerin değeri paha biçilmez hale geliyor. Bu nedenle Oumuamua’nın geçişinin üzerinden 2 yıl geçmesinin ardından 21/Borisov’un Güneş Sistemi’nden geçiyor olması, gökbilimcilerde heyecana neden oldu. 

21/Borisov

21/Borisov, Güneş Sistemi’ne Cassiopeia takım yıldızının olduğu yönden girmiş olmasına rağmen gökbilimciler, kuyruklu yıldızın nereden geldiğini ve ne kadar süredir hareket ettiğini bilmiyorlar. Ama kuyruklu yıldızın mevcut hızı göz önüne alındığında milyarlarca ya da milyonlarca yıldır seyahat ediyor olması gerekiyor. 

Yıldızlararası kuyruklu yıldız 21/Borisov, henüz Güneş’in sıcaklığından etkileneceği noktaya gelmedi. 21/Borisov, Güneş’in sıcaklığından etkileneceği noktadan geçerken üzerindeki buz tabakası eriyecek ve gaz haline gelecek. Bilim insanları buzun eriyip gaz olduğu noktada kuyruklu yıldız hakkında daha fazla bilgi elde edebilecekler. 

Yale Üniversitesi’nden astrofizikçi Malena Rice, “Gezegenlerin oluşumu çözülmüş gibi görünüyordu. Ama sonra elimizdeki resme uymayan garip sistemleri keşfettik” diyor. Bu nedenle 21/Borisov üzerinde yapılacak çalışma, gezegenlerin oluşumu bilmecesine dair kanıtları gökbilimcilere sunabilir. 

21/Borisov

Güneş Sistemi’ndeki kuyruklu yıldızlarda yaşamın temeli için gerekli temel bileşenler tespit edildi. 21/Borisov’un geçişi sırasında yapılacak çalışmalar, bu temel bileşenlerin Güneş Sistemi’nin dışında var olup olmadığını gösterebilir. Bu sonbaharda 21/Borisov üzerindeki ilk bileşik tespit edildi. Alan Fitzsimmons, yıldızlararası kuyruklu yıldızdan yayılan kimyasal bileşiği tespit eden ilk insan oldu.

Birkaç hafta sonrada Adam McKay, Güneş ışığının yüzeydeki suya çarpıp molekülü parçaladığını kanıt olarak göstererek kuyruklu yıldızda bir miktar oksijen tespit etti. McKay’ın keşfi eğer doğrulanırsa, Güneş Sistemi’nde yabancı bir suyun ilk tespiti olacak. 

21/Borisov, 8 Aralık’ta Dünya’ya olabileceği en yakın uzaklıktan geçecek. 21/Borisov’un bu geçişi sadece 1 saat kadar sürecek. Ancak yıldızlararası bu kuyruklu yıldızın Güneş Sistemi’nden geçişi ve Dünya’ya bu kadar yaklaşması, gökbilimcilere önemli deliller bırakacak. Güneş Sistemi dışındaki, gezegenler, yıldızlar vb. hakkında önemli bilgiler, 21/Borisov sayesinde yakalanabilir. 

Kaynak : https://gadgets.ndtv.com/science/news/an-alien-comet-from-another-star-is-soaring-through-our-solar-system-2140515
33
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
2
2
1
0