Bu Bilgisayar, Dünyanın En Küçük Bilgisayarı Olabilir mi?

26
5
4
1
0
Dünyanın en küçük bilgisayarı sayılabilecek bir bilgisayar geliştiriliyor. Michigan Üniversitesi, üzerinde çalıştığı pirinç tanesinden daha küçük bilgisayarı duyurdu.

İnsanların en çok merak ettiği konulardan biri de bilgisayarların boyutları. Hala yapılabilecek en küçük bilgisayarın geliştirilmesini heyecanla bekleyen teknoloji severler, Michigan Üniversitesi’nin çalışmalarını duyunca biraz rahatlayacak diye düşünüyorum. Bir bilgisayarı ne kadar küçük yapabilirsin? Bu bir bilgisayarın tanımlanmasını gerektiren bir sorudur, çünkü en küçük bilgisayarı yapabilmek için öncelikle bir mikroişlemciyi yerleştirmek için en küçük silikon alanı oluşturmanız gerekir.

Michigan Üniversitesi, 0.3mm’lik bir küp içerisine  fotoreseptörler, Led’ler (programlama, veri çıkışı ve güç için) ile birlikte bir ARM Cortex yerleştirdi. Bu yeni çalışma, bir sıcaklık sensörü ve tıbbi implantasyon için kayıt cihazı olarak dizayn edildi. Ama bu yeni ürün, kullanılabilir olmasından ziyade teknolojik cesaretin bir göstergesi olarak duruyor. Bu bilgisayarın görselini incelediğinizde ise bir pirinç tanesinden daha küçük olduğunu görebilirsiniz. İlginç kısım ise cihaz üzerindeki optoelektronik bileşenlerin telle bağlı olması. Hücresel Sıcaklık Ölçümü için İşlemci ve Optik İletişim cihazı olarak duyurulan bu yeni çalışmayı yakından göremediğimiz için daha fazla bilgiye sahip değiliz.

Dünyanın ilk bilgisayarının bir oturma odasının duvarı ile aynı büyüklüğe ve 1 tondan daha fazla ağırlığa sahip olduğunu biliyoruz. Temel matematik işlemlerini 3 saniye içerisinde yapabilen bu bilgisayar ile Michigan Üniversitesi'nin çalışmalarını karşılaştırdığımızda ciddi bir teknolojik ilerleme olduğunu söylemek gerekir. 

Kaynak : https://hackaday.com/2018/06/23/is-this-the-worlds-smallest-computer/
26
5
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
26
5
4
1
0