Nvidia'nın Bozuk Fotoğrafları Temizleyen Yeni Uygulaması: Noise2Noise

24
12
1
0
0
Nvidia ile ortak geliştirilen yeni bir yapay zeka tabanlı grafik işleme yazılımı, fotoğrafları işleyerek kusursuz hale getirmeyi başarıyor.

Zayıf aydınlatma koşullarına sahip ortamlarda fotoğraf çekmek genellikle hayal kırıklığıyla sonuçlanır ve objelerin net görünmediği gürültülü görüntüler ortaya çıkar. Bazı akıllı telefonların gelişmiş kamera yazılımları ve sensörleri bu konuda orta düzeyli iyileştirmeler yapabiliyor fakat yine de bu fotoğraflar için pek iyimser konuşamıyoruz. En azından Nvidia’nın “Noise2Noise” isimli sistemini görene kadar düşüncemiz böyleydi. Ancak şimdi işler değişti.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Aalto Universitesi tarafından Nvidia ile ortak geliştirilen yapay zekaya sahip yeni bir sistem, bozuk fotoğraflardaki hataları düzeltmenin yanı sıra bu görüntüler üzerindeki yazıları dahi silebiliyor. Üstelik resmin orijinalini hemen hemen hiç bozmadan.

Geliştiricileri tarafından bir “sinir ağı” olarak tanımlanan Noise2Noise, onun birçok veri ile eğitilmesi gerektiği anlamını taşıyor. Çalışma ekibi bunu gerçekleştirmek için net ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar içeren ImageNet veritabanından faydalanarak yaklaşık 50.000 adet görüntü kullandı. Elbette söz konusu sistemin bu görüntülerden gürültüleri (bozuklukları) nasıl çıkaracağını anlaması için öncelikle onları görmesi gerekiyor. Bu sayede geliştirme ekibi tarafından görüntülere yapay olarak gürültüler eklendi ve algoritmanın eğitilmesi sağlandı.

Nvidia’nın, cuDNN (Derin sinir ağı kütüphanesi) ve TensorFlow (Makine öğrenimine dayalı yapay zeka) araçlarından faydalanarak kullanılan sistem için Tesla P100 grafik işlemcileri tercih edildi. Gürültüyü fotoğraftan çıkarana ve orijinal resmi oluşturana kadar test edilen sinir ağı, en sonunda görsellerden artifakt ve gürültüyü yüksek bir doğrulukla kaldırmayı başardı. Araştırmacılar Noise2Noise’dan çeşitli olası uygulamalarında faydalanabileceğine işaret ediyor. Yani bu yeni teknoloji, yıldız fotoğrafçılığı (Astrophotography) ve MRG gibi bol gürültülü ve yüksek gereksinim isteyen işlerde kullanılabilecek.

Birçok akıllı telefon ve kamera üreticisi, cihazlarında kullanıcıya resmin son halini göstermeden evvel RAW görüntülerden gürültüyü silen çeşitli algoritmalar kullanıyor. Noise2Noise’un kullandığı tekniğe pek başvurmayan üreticilere nazaran bu konuda en büyük adımı Pixel kamerasıyla yapay zekadan faydalanan Google attı. Fakat Google’ın bu kamerası gürültü azaltma konusunda öyle çokta yetenekli değil. Zira Noise2Noise, neredeyse tanınmaz halde olan fotoğrafları ayrıntılı bir şekilde çözebiliyor ve görüntüler en doğal haline pürüzsüz şekilde dönebiliyorlar. Bunu yapabilmeleri için güçlü donanımlara ihtiyaç duydukları da elbette aşikar.

Araştırmacılar tarafından bu yeni sistem, Stockholm'deki Uluslararası Makine Öğrenim Konferansı’nda beğeniye sunulacak. Şu anda yalnızca bilgisayarlar ile kullanılabilen sistem, yakında birçok görüntü işleme uygulamasındaki yerini alabilir.

Kaynak : https://www.extremetech.com/extreme/273121-nvidia-ai-compensates-for-your-poor-photography-skills-by-erasing-noise-from-images
24
12
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
24
12
1
0
0