4500 Yıllık Maya ile Yapılan ve Şaşırtıcı Derecede Lezzetli Olan Ekmek

37
5
4
3
1
Seamus Blackley isimli bir adam, tam 4500 yıllık maya kullanarak ekmek yaptı. Blackley’in kullandığı maya, Antik Mısır döneminden kalma bir çömlekte bulunmuştu.

Seamus Blackley, bir fizikçi, video oyunu tasarımcısı ve kendi tabiriyle ‘amatör gastromısırolog’dur. Blackley, son çalışmasında tarihi kazılarda ortaya çıkartılan, 4500 yıl öncesinden kalma mayayı kullanarak ekmek üretti.

Blackley, Twitter’da paylaştığı tweet dizisinde süreci detaylı olarak anlattı. İlk olarak, bira ve ekmek yapımında kullanılan ürünleri incelediklerini söyledi. Antik Mısır’da bira, bugün bakkaldan aldığımız biranın atası olsa da yapı olarak çok daha farklı ve kıvamlıydı. Daha ziyade besleyici malt özü olarak kullanılıyordu. 

5600-yıllık-mayayla-yapılan-ekmek

Türler üzerinde inceleme yapan araştırmacı, hangilerinin sonradan bulaşan modern yapılar olduğunu hangilerinin ise geçmişten kalan mikroorganizmalar olduğunu keşfetmek için örnek yapılara baktı. 

Kendisine ilkel maya örneği ayıran araştırmacı, evindeki ‘çılgın bilim aşçısı’ mutfağında uzun süredir uykuda olan mayaları uyandırıp çoğaltmayı başardı. Sonuç olarak, Blackley üzerinde hiyeroglif bulunan bir ekmek pişirmeyi başardı. 

antik-mısır-ekmeği

Blackley, aromanın inanılmaz ve yeni olduğunu, alışıldık ürünlerden daha zengin ve ekşi bir hamur oluşturduğunu söyledi. Yine de 4500 yıllık ekmeğin market raflarında gözükmesi pek de olası değil. Blackley, mayanın sınıflandırılması için kontrollerin devam etmesi gerektiğini söylüyor.

Kaynak : https://www.geek.com/news/bread-baked-with-4500-year-old-yeast-tastes-incredible-1798852/
37
5
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
37
5
4
3
1