Günümüz dünyasında emojilerden kaçış yok. Pek çok sohbette sosyal medya platformunda bu emojileri görüyoruz. Emojileri görmediğimiz noktada ise logolar, semboller hayatımıza giriyor.
Yeni bir proje, emojilerin bir noktada kökenine kadar dönüyor. Zamana karşı koyan sembolleri ele alan bir proje, yüzlerce antik sembolü bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bu semboller arasında kendi unutulsa da kültürü hatırlanan Mayalar, antik Mısırlılar, Aztekler gibi toplumların ve Yeni Zelanda’daki Maori kabileleri gibi toplulukların sembolleri de yer alıyor.
Sonuçta ortaya çıkan bu çalışmalar, Symboikon Digital Encyclopedia adıyla bir araya getirildi. Roma’da yaşayan tasarımcı Michela Graziani, üç yıldan uzun bir süredir proje üzerinde çalışıyor. Kelt, Astroloji, Hopi, Geometrik gibi kategorilere ayrılan ve 650’den fazla sembol içeren bu arşiv, açıklamalarla birlikte ayrıştırılmış. Böylece kültürlere göre hangi sembollerin yeniden doğuşu, hangilerinin sevgiyi ifade ettiğini görmek mümkün oluyor.
Graziani, araştırması için antropologlar, tarihçiler, tasarımcılar ve yazarlarla çalışarak bir arşiv oluşturduğunu söylüyor. İnsanların iletişim için her zaman semboller oluşturduklarını söyleyen araştırmacı, bir tasarımcının bu konuda bilgili olarak anlamlı çizimler yapabileceğini söylüyor.
Aslında bu tür sembolleri günümüzde hali hazırda da kullanıyoruz. Örnek vermek gerekirse Bluetooth sembolü, 10. yüzyılda yaşamış olan Harald Bluetooth’un isminin rünik harflerle yazılış şeklinden esinlenilerek tasarlanmıştır. Benzer tasarımlara imza atan sanatçı, kültürel olarak uygun olmayan kullanımlardan kaçınmak için eserlerini ticari olarak kullanıma açmış durumda. Symbolikan şu anda Kickstarter’da bir proje olarak yer alıyor. Bu kütüphanenin fiyatı şu anda 28 dolar olarak gözüküyor.