8 Milyondan Fazla İndirilen 85 Android Uygulamada 'Adware' Tespit Edildi

16
13
4
3
1
Bir güvenlik şirketinin yaptığı araştırmada Google Play Store’da 8 milyondan fazla indirilen 85 uygulamanın adware içerdiği ortaya çıktı. Uygulamaların tümü Google Play Store’dan kaldırıldı.

Android uygulamalarına reklam yerleştirmek, elbette ücretsiz geliştiricilerin hakkı. Emeklerinin karşılıklarını bir şekilde almaları gerekiyor fakat bu işi biraz abartan geliştiriciler de mevcut. Son çıkan haberlere göre birçok Android uygulaması içerisine adware (reklam yazılımı) yerleştirilmiş.

Fotoğraf düzenleme uygulaması ve oyun kılığına giren birçok Android uygulaması, kullanıcının ekranına para kazanmak için reklam çıkartıyor. Bir güvenlik firması olan Trend Micro, Google Play’de sekiz milyondan fazla indirilmiş 85 reklam yazılımı içeren uygulama bulunduğunu ve bunların hepsinin mağazadan kaldırıldığını açıkladı.

Peki 'adware' nedir?

adware play store

Adware, İngilizce açılımıyla "advertising-supported software" yani reklam destekli yazılım, yüklenildiği cihazda program kullanımdayken otomatik olarak çalışan bir yazılım paketidir. Bu yazılımlar, kullanıcının bilgisi olmaksızın ve genelde yüklenen başka bir program ile birlikte gelir. Bu uygulamaların amacı, kullanıcıların internet alışkanlıklarını takip edip daha etkili reklamlar çıkarmaktır.

Bu reklam yazılımları genelde kullanıcının haberi olmadan arka planda otomatik olarak reklamlara tıklar. Bu sayede geliştirici daha fazla para kazanır. Tespit edilen yazılımlarda bulunan bu ayırt edici özellik, Trend Micro’da mobil tehditler üzerine çalışan Ecula Xu tarafından şu şekilde açıklandı: “Bunlar her zaman karşılaştığımız reklam yazılımları değil. Yazılım, kapanması zor olan reklamları çıkarmak yerine kullanıcının tespit etmesini önlemek için kullanıcı davranışını okuma ve zamanlı tıklayıcı gibi eşsiz yöntemler kullanıyor.

Kullanıcıların uygulamayı kaldırmaması için uygulanan 'kısayol' hilesi:

adware play store

Araştırmacılar, uygulamaların yüklendiklerinde bir kayıt tuttuğunu ve yaklaşık yarım saat boyunca uyku durumunda olduklarını keşfettiler. Gecikmeden sonra, uygulamanın simgesi gizleniyor ve kullanıcının ana ekranında bir kısayol oluşturuyor. Bu sayede kullanıcı uygulamayı kaldırmak için menüdeki kısayolu sürükleyip "Kaldır" bölümüne bırakmaya çalışırsa uygulama kaldırılmıyor, sadece kısayol siliniyor.

Bu reklamlar tam ekranda gösteriliyor. Kullanıcılar uygulamaya girmek için veya uygulamayı kapatmak için reklamı tamamen izlemeye zorlanıyor. Uygulama, aynı zamanda kullanıcının ana ekranında da reklamlar gösteriyor. Uygulamada kullanılan kod da aynı reklamın sık bir şekilde gösterilmesinin önüne geçmek üzere yazılmış. Daha da kötüsü, uygulamayı yapanlar bu reklamları kendileri ayarlayabiliyorlar. Bu sayede reklamların daha sık çıkmasını sağlayabiliyorlar.

Trend Micro şirketi tüm kullanıcıları uyarmak için bir liste oluşturdu. Listeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Listede en çok indirilen uygulamalar arasında Super Selfie Camera, Cos Camera, Pop Camera ve One Stroke Line Puzzle gibi milyonlarca kişi tarafından indirilmiş uygulamalar yer alıyor.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/08/16/android-users-tricked-adware-apps/
16
13
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
16
13
4
3
1