9 Yıl Bekledikten Sonra İsminin Alan Adını Kazanan Adamın Bomba Hikayesi

85
10
8
4
3
Bir adam, kendi ismine sahip olan alan adını yeniden alabilmek için tam 9 yıldır bekliyor. Sizlerle Jerry Alex'in hikayesini paylaşacağız.

İnternet üzerinden herhangi bir işlem yapabilmek için ilgili yerin internet adresine erişmek gerekiyor. İnternet isimlerinin ön adları ve ".com", ".net" ve ".org" gibi uzantıları herhangi bir şey ifade etmiyor gibi görünse de aslında her birinin anlatmak istediği bazı şeyler. Bir de bu ön ad ve uzantıların yanı sıra alan adı olarak bulunan bir kısım bulunuyor. İşte bu kısım, bir internet sitesini özel kılan önemli bir bölüm.

Alan adları bununla ilgili hizmet veren pek çok kurum tarafından satın alınabiliyor. Kimi zaman uygun ücretlerle satın alınabilen alan adları, kimi zamansa binlerce dolar karşılığında satılıyor. Eğer özel bir alan adına sahipseniz, bu alan adının süresini mutlaka uzatmanız gerekiyor ki alan adı bir başkasının eline geçmesin. Bu haberimizin konusunu da kendi isminin alan adını önce satın alan ardından da yenilemeyi unutan ve alan adını yeniden kazanmak için tam 9 yıl bekleyen bir adamın hikayesinden bahsedeceğiz.

internet

Şimdi bahsedeceğimiz hikaye, Jerry Alex isimli bir kişiye ait. Alex, kendi isminde bir alan adını fazlasıyla ucuz bir miktara satın alıyor. Ancak bunu teknik olarak değil, sadece merak ettiği için yapıyor. Kendisine göre hem gençliğinin etkisiyle hem de deneyimsiz olduğu için alan adının süresi dolduğu zaman yenilemeyi unutuyor ve bu alan adı, bir şirket tarafından satın alınıyor.

Şirketle irtibata geçen Alex, anlaşmanın yollarını arıyor ancak şirket hiç de oralı olmuyor. Üstelik fazlasıyla da popüler olmayan bu adamın adını oluşturan internet alan adı için 1.500 dolar isteniyor. Bu miktarı ödemeye yanaşmayan Alex, hırslanıyor ve alan adı boşa çıkana kadar beklemeye karar veriyor.

Aslında alan adı satıcı kurumlar, bu işlemi sürekli olarak yapıyorlar. Şirketler, ilerleyen dönemlerde değerlenmesi muhtemel olan internet alan adlarına sahip oluyorlar ve fiyatlar belirliyorlar. Bu alan adlarına olan talep yükseldiği zaman da açık artırma usulüyle satışa çıkarıyorlar.

internet alan adı

Konuyla ilgili neler yapabileceğini düşünen ve araştıran Alex, satıcıların stratejilerini keşfetmekle işe başlıyor. Alex, pek çok forumda bu tarz kurumların alan adlarının değerini yitirene kadar ellerinde tuttuklarını ardından da ya çok ucuz fiyatlarla satışa çıkardıklarını ya da tamamen bıraktıklarını anlıyor. Bu durumu keşfettikten sonra ise Alex, alan adının son kullanım gününde satıcıyı takip ediyor.

Alan adının son kullanım gününde alan adının satışa çıkması için bir açık artırma oluşturuyor. Ancak Alex, şirketlerin fiyatı yüksek tutmak için kendilerinin de fiyat verdiğini bildiği için izlemekle yetiniyor ve en sonunda amacına ulaşıyor. Alex'in istediği alan adı nihayet, kimse tarafından alınmıyor ve ilgili kurum, alan adını boşa çıkarmaya karar veriyor. 

Bekleme süreci için kendisine python tabanlı küçük bir program yazmaya karar veren Alex, takip ettiği internet süresini her 10 dakikada bir otomatik olarak kontrol eden ve alan adı tamamen boşa çıktığı zaman cep telefonuna mesaj gönderebilen bir program yazıyor. Bir süre sonra Alex, beklediği mesajı alıyor.

alan adı

Aldığı "Alan adı müsait." mesajının ardından sevinçten çılgına dönen Alex, kendi ismini içeren alan adını almayı başarıyor.

Alex, aradan geçen 9 yıllık sürecin beklemeye değer olduğunu düşünüyor ve insanın kendi ismiyle oluşturulmuş olan bir alan adına sahip olmasının muhteşem bir duygu olduğuna inanıyor. Alex şimdi, kendi ismine ait olan internet sitesinde paylaşımlar yapmaya devam ediyor. Bahsettiğimiz internet sitesine, burada bulunan bağlantıyı kullanarak erişebilirsiniz.

85
10
8
4
3
Emoji İle Tepki Ver
85
10
8
4
3