Kaspersky ABD Tarafından 'Ulusal Güvenlik Tehdidi' İlan Edildi: Firmadan Açıklama Gecikmedi

31
11
4
3
3
Amerika Birleşik Devletleri Federal İletişim Kurulu (FCC), Rusya merkezli siber güvenlik şirketi Kaspersky'i 'ulusal güvenlik tehdidi' olarak belirlediğini açıkladı ve tehlikeli şirketler listesine alındığını duyurdu. Ayrıca açıklamalarda listeye iki Çinli şirketin daha eklendiği ifade edildi.

Rusya, geçtiğimiz ayın sonlarına doğru aldığı bir kararla Ukrayna’yı işgal etmeye başlamış ve tüm dünyanın gündemine oturmuştu. Bunun ardından da birçok ülke ve şirketten ülkeye yönelik yaptırımlar gelmeye başlamıştı. Tabii ki dijital bir çağda yaşadığımız düşünüldüğünde siber dünya da bu krizden etkilenenler arasındaydı.

Geçtiğimiz haftalarda Almanya’nın, Rusya merkezli siber güvenlik şirketi Kaspersky ile ilgili açıklama yaptığını sizlere aktarmıştık. Bu açıklamalarda Kaspersky’nin antivirüs yazılımının siber saldırı ihtimalleri sebebiyle kullanılmaması gerektiği vurgulanmış, tüm dünyaya uyarı gelmişti. Şimdi ise Amerika Birleşik Devletleri’nden bu şirket ile ilgili bir açıklama geldi.

ABD, Kaspersky’i ‘ulusal güvenlik tehdidi’ ilan etti

kaspersky

ABD Federal İletişim Kurulu (FCC), yaptığı açıklamalarla Kaspersky Lab. şirketinin ‘ulusal güvenlik tehdidi’ olarak belirlendiğini duyurdu. Bu açıklama da ABD’li düzenleyicinin ilk kez bir Rus şirketini güvenliği tehdit eden şirketler listesine sokmasını sağlayarak kayıtlara geçti. Ayrıca şirket, 2017’de de ABD’den sert bir kısıtlama almıştı. O yıl verilen bir başkanlık emri, siber güvenlik devine ait ürünlerin ABD hükümeti ve kurumları tarafından kullanılmasını yasaklamıştı.

Cuma günü güncellenen liste, FCC’nin ‘ABD’nin ulusal güvenliğine kabul edilemez bir şekilde tehdit oluşturan’ şirketleri içeriyor. Ayrıca yapılan açıklamalarda listeye Kaspersky dışında Çinli telekomünikasyon şirketleri China Mobile ve China Telecom’un eklendiği de ifade edildi. Listede ZTE ve Huawei gibi başka dev şirketlerin bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

FCC’nin başındaki isim Brendan Carr da yaptığı açıklamalarda, “FCC, ulusumuzun iletişim ağı güvenliğini sağlamada kilit bir rol oynuyor. Kapsamlı listemizi güncel tutmak da bu konuda bize yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı ve yeni kararla ilgili şunları söyledi: “ABD’nin çıkarlarına zarar verecek olan, ağlarımıza casusluk yapmaya çalışan Çin ve Rusya destekli üç kuruluşu bu listeye eklemek oluşan tehditlerden korunmamızı sağlayacak”

Kaspersky ise yaptığı açıklamalarda bu karar hakkında duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Rus şirket, listeye alınmalarının teknik değerlendirmeler yerine siyasi değerlendirmeler sonucu alındığını belirterek hem FCC hem de diğer ABD’li düzenleyiciler ile endişeleri gidermek için işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Kaspersky'dan konuya dair açıklama: Hayal kırıklığına uğradık, karar teknik bir gerekçeye dayanmıyor

"Kaspersky, Federal İletişim Komisyonu'nun (FCC) telekomünikasyonla ilgili belirli federal sübvansiyonlarının, Kaspersky ürün ve hizmetlerini satın almak için kullanılmasını yasaklama kararından dolayı hayal kırıklığına uğradı. Bu karar, şirketin de sürekli olarak savunduğu Kaspersky ürünlerinin, herhangi bir teknik değerlendirmesine dayanmıyor. Bunun yerine siyasi gerekçelerle veriliyor.

Kaspersky, ABD Hükümeti'nin Federal Kuruluşlar ve Federal yüklenicilerin Kaspersky ürünlerini ve hizmetlerini kullanmasına yönelik 2017 yasaklarının, asılsız iddialara dayanarak anayasaya aykırı olduğunu ve şirketin görevi kötüye kullandığına dair herhangi bir kamu kanıtı bulunmadığını iddia ediyor. 2017'den bu yana bu eylemleri başka türlü haklı çıkaracak herhangi bir kamuya açık kanıt bulunmadığından ve FCC duyurusu, bugünkü kararın temeli olarak İç Güvenlik Bakanlığı'nın 2017 kararına özellikle atıfta bulunduğundan, Kaspersky, FCC telekomünikasyonla ilgili alt kuruluşlara yönelik süren yasağın genişletildiğine inanıyor. Daha önceki, ilgili yasaklar da benzer şekilde kanıtlanmamıştır ve Kaspersky'nin ürün ve hizmetlerinin bütünlüğünün kapsamlı bir değerlendirmesinden ziyade jeopolitik ortama bir yanıttır.

Kaspersky, ortaklarına ve müşterilerine ürünlerinin kalitesi ve bütünlüğü konusunda güvence vermeyi sürdürecek. FCC'nin ve diğer düzenleyici kurumların endişelerini gidermek için ABD devlet kurumlarıyla iş birliğine hazır olmaya devam edecek.

Kaspersky, dünyanın dört bir yanındaki müşterilerine, onları her türlü siber tehditten korumak için sektör lideri ürün ve hizmetler sunuyor ve Rusya dahil hiçbir hükümetle herhangi bir bağı olmadığını açıkça belirtti. Şirket, müşterilerine dürüstlük ve güvenilirliğe olan kalıcı bağlılığını göstermek için şeffaflığın ve somut önlemlerin sürekli uygulanmasının çok önemli olduğuna inanmaktadır.

İlginize teşekkür ederiz."

Kaynak : https://appleinsider.com/articles/22/03/26/fcc-calls-russian-kaspersky-lab-a-national-security-risk
31
11
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
31
11
4
3
3