Akıllı Telefonlara Taksitin Getirilmesinin Vatandaşa Katkıları Neler?

0
0
0
0
0
Tekrardan akıllı telefonlarda kredi kartıyla taksit yapılabilecek olması vatandaşlara ne gibi faydalar sağlayacak?

Hepinizin bildiği üzere 2014 yılında ülkedeki cari açığın büyüdüğü gerekçesiyle akıllı telefonlara bireysel kredi kartlarıyla taksit yasağı getirilmiş ve bilgisayar gibi çeşitli elektronik aletlerde taksitler 9 ayla sınırlandırılmıştı.

Bu karar cari açığın büyümesine engel olsa da senetle telefon satan perakendecilerin bu durumdan faydalanması ve vatandaşların telefon almak için kredi çekme durumunda kalması aslında tüketici açısından pek de mutlu edici karşılanmıyordu.

Geçtiğimiz günlerde BBDK tarafından taksitlerle ilgili çeşitli yeni düzenlemeler duyurulmuş ve akıllı telefonlara uygulanan ticari olmayan kredi kartlarına taksit yasağının kaldırılacağı, bu kararın 20 iş günü içinde netleştirilmesinin beklendiği belirtilmişti.

Bazı kişiler tekrardan telefona taksit getirilmesini vatandaşların karşılayamayacağı taksitler altına girmesi olarak değerlendirse de, aslında bir şekilde vatandaşlar taksit öder gibi akıllı telefon sahibi olabiliyor ve çok daha ciddi bedeller ödemek durumunda kalıyordu. Haliyle taksit uygulamasının geri gelmesi genellikle tüketiciye olumlu bir şekilde yansıyacak.

Senetle Akıllı Telefon Satışları Düşecek

Bu noktada şirket adı vermemiz doğru olmayacak ancak bazı perakende mağazaları akıllı telefonlarda taksit uygulamasının kalkmasını fırsat bilerek vatandaşlara akıllı telefonları ciddi bedeller karşılığında senetle satıyorlardı. Öyle ki bazı mağazalarda 2700TL değerindeki akıllı telefon, senetle satıldığında 3500TL civarına erişebiliyordu. Hal böyle olunca vatandaş cebinden çok daha fazla para ödeme durumunda kalıyordu. Artık kredi kartıyla taksit uygulamasının geri gelmesi, vatandaşın en azından ürünlerin gerçek satış fiyatı üzerinden taksit yapmasına imkan tanıyacak.

Vatandaş Kredi Psikolojisinden Kurtulacak

Bazı popüler teknoloji marketleri bankalarla anlaşma yaparak tıpkı taksitle telefon almış gibi tüketicilerin uygun faiz oranlarıyla kredi çekmesine imkan sağlıyor, böylelikle bir şekilde ürünü taksitlendirmiş oluyorlardı. Ancak her ne kadar faiz oranları bu konuda pek yüksek olmasa da vatandaş faiz ödemeden telefonunu taksitle alabilecek ve daha önemlisi de kredi çekme psikolojisinden arınabilecek.

Yurtdışından Alınan Telefon Sayısı Düşecek

Bir şekilde ülke dışında bağlantısı olan tüketiciler daha uygun fiyatla akıllı telefon sahibi olabilmek için yurtdışından telefon almayı tercih edebiliyordu. Taksit uygulamasının geri gelmesi sayesinde bu ihtiyaç azalacak.

Türkiye Garantili Cihazlar Yaygınlaşacak

İthalatçı garantili modellerin çok daha uygun fiyatlarla bazı güvenilir e-ticaret siteleri üzerinden satışa sunulması nedeniyle şirketlerin Türkiye garantili modellerine olan ilgi azaldı. Sırf maddi açıdan ithalatçı garantili modelleri tercih eden kişiler böylelikle yaygın teknoloji mağazalarından Türkiye garantili akıllı telefonları alma girişiminde bulunabilecek.

Ayrıca ithalatçı garantili ürünler konusunda en önemlisiyse akıllı telefona ciddi bedeller ödemek istemeyen ancak başarılı bir akıllı telefon kullanmak isteyen tüketiciler kredi kartına taksit imkanıyla ithalatçı garantili ürünler de alarak daha uygun bir fiyatla akıllı telefon sahibi olabilecek.

Aynı zamanda akıllı telefona tekrar kredi kartıyla taksit imkanının getirilmesinin ülke içi ekonomiye de katkı sağlaması bekleniyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0