Apollo 11'in Video Kasetleri, Açık Arttırmada Dudak Uçuklatan Bir Fiyata Satıldı

21
4
1
0
0
Apollo 11’in Ay’a iniş görüntülerini barındıran üç adet film makarası, açık arttırma ile satıldı. Şu an için en iyi görüntülere sahip olan kaset, 1976 yılında sadece 217 dolar karşılığında alınmıştı.

1969'daki Apollo 11 görevinde ilk Ay’a inişin kaydedildiği video kasetleri, Sotheby’s aracılığıyla açık arttırmada cumartesi günü tam 1,82 milyon dolara satıldı. Video koleksiyonunun içeriğinde üç adet film makarası bulunuyor. Bu videolar, Houston’da ve Texas’taki Mission Control’de kaydedilmiş ve toplamda 2 saat 24 dakika uzunluğunda görüntüler barındırıyor.

Film makaraları arasında, Armstrong ve Buzz Aldrin'in Ay’a ilk adımlarını attığı an ve astronotların ABD bayrağını Ay’ın yüzeyine koydukları görüntüler yer alıyor. 9 dakikalık eski Apollo 11 görevini içeren görüntülerden farklı olarak bu kasetler, Ay’a inişin tüm faaliyetlerini gösteriyor. Aracı Sotheby’s, bu kasetlerdeki ses kalitelerinin mükemmel olduğunu belirtiyor.

apollo 11 video kaset

Bu görüntüler, oldukça iyi bir görünüme sahip olsa bile bu kasetlerden daha iyi bir video kaydı bulunuyor. NASA Apollo 11 görevi sırasında faaliyetleri videoya aldığı sırada, yavaş tarama televizyon formatı (SSTV) olarak bilinen bir formatta Ay’dan Dünya’ya yayın yaptı. Faaliyetleri televizyon izleyicilerine yayınlamak için görüntüler, eşzamanlı olarak standart NTSC formatına yeniden formatlandı ve görüntüler canlı olarak yayınlandı.

Açık arttırmada satın alınan görüntüler, yeniden formatlandırılmış NTSC videolarının bir kaydı. Ham SSTV görüntülerinin NASA tarafından kaydedildiğine inanılıyor. Bu yüzden bu NTSC makaraları, muhtemelen Ay’daki o önemli günden alabileceğimiz en iyi görünüm. Makaralardaki tüm çekimler daha önce görülmüştü ancak çekimler yayıldıkça geçen zamanda kalitelerini kaybettiler. Bu yüzden NASA’daki görüntüler çok daha iyi durumda.

Peki, bu kasetleri açık arttırma ile kim satıyordu? 1976 yılında devlet tarafından yapılan bir açık arttırmada kasetleri satın alan Gary George adında bir eski NASA stajyeri, bu makaralar için sadece 217 dolar ödedi. 2008 yılında bu kasetleri dijital ortama aktaran George, şimdi kasetleri tam 1,8 milyon dolara sattı. Satın alan kişinin ya da kurumun ise adı açıklanmadı.

Kaynak : https://mashable.com/article/apollo-11-footage-auction/
21
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
21
4
1
0
0