‘Apple Car’ Daha Tanıtılmadan Çalınmış: İşte Eski Apple Mühendisinin İtirafları

18
3
2
1
0
Üç yıl boyunca Apple'ın gizli otomobil projesinde görev yapan Xiaolang Zhang, şirketten bilgi çaldığını itiraf etti. Zhang'ın 24 GB'lık dosyayı ve devre kartlarını Çin merkezli şirket Xpeng'e aktardığı ortaya çıktı.

Dev şirketler arasında bilgi hırsızlığı yapılması zaman zaman gündeme gelirken, bunlardan en büyüğü geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti. Apple’ın gizli tutulan otonom otomobil projesinde görev yapan mühendis Xiaolang Zhang, ‘Xpeng’ olarak da bilinen Çin merkezli Guangzhou Xiaopeng Motors Technology şirketine geçiş yaptığında beraberinde pek çok önemli bilgiyi ve donanımı da götürdü.

Apple, yaptığı soruşturma sonucunda paylaştığı bilgilerde Zhang’ın toplam 24 GB boyutundaki 'fazlasıyla sorunlu' dosyayı eşinin bilgisayarına aktardığını tespit ettiğini açıkladı. Üstelik Zhang, AirDrop ile çaldığı bu dosyaların yanı sıra şirketin otonom otomobil laboratuvarından devre kartları ve bir sunucuyu da yanında götürdü.

Mühendis, suçunu itiraf etti:

apple

2015 – 2018 yılları arasında projede görev yapan Zhang, son paylaşılan detaylara göre suçunu itiraf etti. Zhang ve Apple arasındaki itiraf anlaşmasının detayları paylaşılmasa da Zhang’a verilecek cezanın belirleneceği konferansın 14 Kasım’da yapılacağı açıklandı. ABD yasalarına göre ticari sırların çalınması, maksimum 10 yıl hapis cezasına karşılık geliyor. CNBC’ye göreyse Zhang, çeyrek milyon dolarlık para cezasına çarptırılabilir.

Apple, daha önce de ticari sırların çalınmasına ev sahipliği yapmıştı:

Apple, 2019 yılında da eski bir Apple çalışanıyla sorun yaşamıştı. Üstelik bu bilgiler de yine otonom araç projesine ait ve yine Xpeng’e aktarılmıştı. Çalışanın kılavuzlar, şemalar, diyagramlar ve fotoğraflar çalmaya çalıştığı belirtilmişti. Çalışan hakkındaki soruşturmanın halen sürdüğü biliniyor.

Peki 'Apple Car' bilgilerinini sızdırıldığı Xpeng şirketi hakkında fikir sahibi olmak için aşağıdaki haberlerimize bir göz atabilirsiniz.

Kaynak : https://www.theverge.com/2022/8/22/23317502/xiaolang-zhang-pleads-guilty-trade-secret-theft-xpeng-self-driving-car
18
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
3
2
1
0