Arabalarda Aynanın Yerine Geçecek Kameraların Güvenliği Üzerinde Çalışılıyor

20
2
2
1
0
Otomobillerdeki geleneksel aynalar, sürücüler için bir takım problemler teşkil ediyor. Dolayısıyla birçok araba üreticisi, aynaların yerine kamera kullanımını öneriyor fakat ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi, kameraları güvensiz buluyor ve güvenlik önlemi için dışarıdan fikir bekliyor.

Otomobillerde kullanılan aynalar, sürücünün bir o yana bir bu yana bakmasını gerektirdiğinden günümüzde risk taşıyan bir faktör olarak görülüyor. Bu konu, özellikle Silikon Vadisi tarafından da fazlasıyla dile getiriliyor. Buna bir çözüm olarak da üreticiler, fiziksel aynaların yerine kamera koymayı teklif ediyorlar. Böylece sürücüler, aynalara dönmek ve dikkatlerini başka yere vermek zorunda kalmayacaklar.

Kameralı aynaların kullanılması konusu, ABD’nin Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi’nde fikir ayrılıklarına yol açan bir konu. Kurum, çarşamba günü yayınladığı duyuruda kameralı aynaların kullanımının önünü açmak için endüstrinin ve halkın görüşlerine açık olduğunu bildirdi.

Tesla: 'Kameraların kullanılması, güvenliğin yanında yakıt tasarrufu da sağlayacak'

kameralı ayna

Otomobil Üreticileri Birliği ve elektrikli araba sektörünün lideri Tesla, 2014 yılında kameralı aynaların kullanılmasının önünün açılması için Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi’ne bir dilekçe vermişti. Dilekçe, yalnızca sürücülerin güvenliğinden bahsetmiyor; aynı zamanda azalan aerodinamik sürtünme sayesinde yakıt tasarrufunun da sağlanacağını belirtiyordu. Ayrıca kameraların kullanılması, arabanın ön ve arkasını görmeyi de kolaylaştıracaktı.

10 yılı aşkın süredir kameralı aynalar üzerinde çalışan Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi, yeni sistemin getireceği birkaç güvenlik riskinin oluşabileceğini söylemişti. Kurumun 5 yıl boyunca ağır iş araçları üzerinde yaptığı testler, dijital ekranların çok parlak olduğu ve böylece sürücülerin yolu görmelerinin zorlaştığını ortaya çıkarmıştı.

Yeni fikirlerin sunulması için verilen süre 2 ay:

kamera ayna

Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi’nin 2017 yılında yaptığı testlerde kameralı aynaların çoğu durumda "kullanılabilir" olduğu söylenmişti. Ayrıca akşam saatlerinde kameraların aynalardan daha iyi görüntü elde ettiği de keşfedilmişti fakat yeni sistemin her ne kadar artısı bulunsa da parlak ekranlar, bozulmuş görüntüler ve yağmur damlaları tarafından kapanan lensler gibi eksileri de bulunuyordu.

Yeni kameralı sistemi hayata geçirmek isteyen kurum, bu kez dış araştırmaları düşünmeye başlayacağını açıkladı. Yayınlanan duyuruda geleneksel aynaların yerini alacak kameraların güvenliğini sağlamak için yeni fikirler arandığı söylendi. Kurumun yayınladığı duyuruya öneri sunmak isteyenlerin yalnızca 60 günlük zamanı var. Olası bir çözüm bulunsa ve güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılsa bile bir standardın değişmesi yıllara yayılabilir.

Kaynak : https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-09/should-cameras-replace-car-mirrors-u-s-regulators-want-to-know
20
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
2
2
1
0