Araştırmacılar, Uzayın Derinliklerinde Yeni Bir Pulsar Keşfettiler

20
12
1
1
0
Avustralya'da bulunan ASKAP teleskobuyla araştırma yapan bilim insanları, PSR J1431-6328 olarak isimlendirilen yeni bir pulsar keşfettiler. Keşfedilen pulsarın dönme periyodu ise sadece 2.77 milisaniye olarak belirlendi.

Bilim insalarının uzayla ilgili çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Avustralya'da bulunan ASKAP teleskobundan uzayın derinliklerini inceleyen bilim insanları, yeni bir pulsar keşfettiler. Keşfedilen bu pulsar "PSR J1431-6328" olarak kodlandı.

Keşfedilen pulsarla ilgili detaylı bilgileri vermeden önce dilerseniz pulsarların ne olduğuna biraz daha yakından bakalım.

pulsar

Pulsarlar, diğer bir ismiyleyse atarcalar için evrenin kalp atışları diyebiliriz. Pulsar olarak adlandırılan bu oluşumlar aslında birer nötron yıldızlarıdır. Ancak bu nötron yıldızları, uzaya çok düzenli ritimlerle radyo dalgaları yayarlar. Bu yüzden de evrenin kalp atışları olarak nitelendirilirler.

Pulsarlar, aslında birer nötron yıldızı oldukları için açısal momentumdan dolayı kendi çevresinde dönme eğilimindedirler. Bu dönme periyotları da pulsarların sınıflandırılması için önemli kriterlerden birisidir. Örneğin dönme periyodu 30 milisaniyenin altında olan pulsarlara "milisaniye pulsarları" denir. Keşfedilen pulsarın dönme periyodunu 2.77 milisaniye olarak belirleyen bilim insanları bu pulsarı, milisaniye pulsarı olarak sınıflandırmış durumdalar.

keşif

Araştırmacıların yapmış olduğu çalışmalara göre bu pulsar, yaklaşık olarak 1.4 Güneş kütlesi ağırlığında. Üstelik araştırmacıların keşfetmiş oldukları pulsar, evrende tek başına bulunmuyor. Bu pulsarın bir tane de başka bir yıldızı bulunuyor ancak bu ikinci yıldız fazlasıyla küçük bir yapıya sahip. Küçük yıldızın ağırlığınınsa 0.31 Güneş kütlesi olduğu tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmacılar, bu pulsarın keşfedilmesinin çok zor olduğunu ancak bunun ASKAP teleskobunun yetenekleri sayesinde keşfedilebildiğini ifade ettiler. Araştırmacılara göre ASKAP teleskobunun frekans değerlerinin değiştirilmesi durumunda yeni pulsarların bulunması mümkün görünüyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-08-millisecond-pulsar.html
20
12
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
12
1
1
0