Netflix Dizisi Atiye Mahkemelik Oldu: Senaryonun Bir Kitaptan İzinsiz ‘Kopyalandığı’ İddia Edildi

14
3
1
1
0
Netflix’in ikinci Türk dizisi olan ve nispeten beğeni toplamayı da başaran Atiye dizisi, senaryosunun Ece Özbaş isimli yazarın kitabından direkt olarak ‘kopyalandığı’ iddiasıyla mahkemelik oldu.

2019’un başlarında duyurulan ve Aralık ayında ilk bölümü yayınlanan Netflix’in ikinci Türk dizisi Atiye, Hakan: Muhafız’dan sonra birçok izleyici için ‘gayet izlenebilir’ notunu almayı başarmış bir diziydi. En azından ilk sezonu için.

2021’de son sezonu çıkan, 3 sezonu deviren ve final yapan Atiye dizisi mahkemelik oldu. Ece Özbaş isimli bir yazar, Beren Saat ve Mehmet Günsür'ün başrollerini paylaştığı diziyi çok ciddi bir iddia ile mahkemeye verdi. Gelin detaylara beraber göz atalım.

Atiye’nin senaryosunun bir kitaptan ‘kopyalandığı’ iddia edildi

‘Kopyalandı’ kelimesini tırnak içinde vermemizin sebebi iddianın gerçekten bu olduğu. Normalde bildiğiniz gibi diziler veya filmler kitaplardan uyarlanır ve bunun izinsiz olması durumunda dava açılır. İddiaya göre Atiye’ye açılan davanın sebebi, yazar Ece Özbaş’ın kitabından uyarlanması değil direkt olarak kopyalanması.

Ece Özbaş’ın söz konusu kitabı, 2017 yılında çıkan ‘Sihrin Kovulmuş Melekleri’ isimli bir fantastik roman. Ece Özbaş, konuyla alakalı şöyle diyor: “Düşünün çocuğunuz var, annesi olduğunu biliyorsunuz fakat o çocuk sizi bilmiyor. Haykırıyorsunuz, kimse dinlemiyor. ‘O benim’ diyorsunuz, umursayan yok. Gerçekten acı bir durum.”

Dizinin yapımcısı tarafından bir açıklama gelmezken Özbaş’ın avukatı, dava süreciyle alakalı şunları diyor: “Kitabı defalarca okuduk, dizinin her bölümünü defalarca izledik ve notlar çıkardık. Yaklaşık yirmi keskin benzeşme ile esinlenmenin ötesinde bir intihal yakaladık.”

Gelen haberlerde konuyla alakalı yayıncı kuruluş ve yapımcı şirketle iletişime geçen avukat, uzlaşma yolları aradıklarını söyledi; ancak yapımcı ve yayıncının kendilerine ‘Hayır, sizinle anlaşamayız’ dediğini belirtti. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Kaynak : https://www.cumhuriyet.com.tr/yasam/atiye-dizisine-kopyalama-davasi-1976969
14
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
3
1
1
0